Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 11. 2014,
10.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

odstop minister

Torek, 18. 11. 2014, 10.06

8 let

Rekordno kratki politični mandati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tudi v tujini politiki odstopajo, še preden zares začnejo delati.

Slovenijo pretresajo hitri odstopi ravnokar imenovanih ministrov in drugih vladnih uslužbencev, pri tem pa ni izjema. Tudi v drugih državah se zgodi, da politiki odidejo hitro po tem, ko so imenovani na položaj.

Razumljivo je, da politiki po kratkem času odstopijo v državah, kjer so izredne razmere. Tako je na primer v Ukrajini prvi premier po protestih odstopil že po petih mesecih vladanja. Arsenij Jacenjuk je z odstopom omogočil parlamentarne volitve.

Podobno kratka sta bila tudi mandata malijskega premierja in njegove vlade. Ugledni ekonomist Oumar Tatam Ly je bil na oblasti le šest mesecev, od avgusta 2013, njegova naloga pa naj bi bila združitev zaradi notranjih bojev razcepljene države in zaustavitev korupcije. Podrobnosti o tem, zakaj je odstopil skupaj s celotno vlado, niso znane.

Manj kot teden po tem, ko je dobil mandat, je odstopil libijski premier Abdullah Al Thani . Položaju in oblikovanju vlade se je odpovedal, ker so dan pred tem z orožjem napadli njegovo družino.

Francoski minister ni plačeval najemnine Hitri odstopi pa se dogajajo tudi v Evropi. Na primer Italija ima dolgo zgodovino hitro odhajajočih politikov, predvsem premierjev. Zadnji tak primer se je zgodil lani, ko je aprila mandat za sestavo vlade dobil Enrico Letta, a je že na začetku februarja letos odstopil, ker ga je izpodrinil Matteo Renzi.

Letos so imeli vladno krizo v Franciji. Avgusta je le po petih mesecih odstopila vlada premierja Manuela Vallsa. Valls je sicer obdržal mandat, a je moral sestaviti novo vlado brez gospodarskega ministra Arnauda Montebourga, ki je brezkompromisno kritiziral neuspešen boj vlade z gospodarsko krizo. Z odstopom se je resno zamajala vladavina francoskega predsednika Francoisa Hollanda.

V nekaj tednih je Valls sicer sestavil novo vlado, a kaj ko so se ponovno pojavili zapleti z gospodarskim ministrom. Na novo imenovani gospodarski minister Thomas Thevenoud je moral odstopiti, še preden se je vselil v pisarno ministrstva. Izkazalo se je, da ima Thevenoud težave s plačevanjem najemnine in davkov, saj naj bi trpel zaradi fobije pred birokracijo.

Japonski ministrici delili pahljače in službe Zadnji primer politikov, ki so odstopili, še preden so resno zagrabili za delo, pa se je pred kratkim zgodil na Japonskem. Konec oktobra sta odstopili dve ministrici, ki v vladi premierja Shinza Abeja nista bili niti mesec dni.

Ministrica za trgovino in industrijo Yuko Obuchi in ministrica za pravosodje Midori Matsushima sta bili v vlado imenovani, da bi premier Japonkam dokazal, da lahko v sicer zelo tradicionalni družbi dosežejo tudi visoke položaje.

Yuko Obuchi je kot hči nekdanjega premierja veljala za veliko politično zvezdo, morebiti celo za prvo japonsko premierko. A sijaj 40-letne političarke je ugasnil le nekaj tednov po njenem imenovanju za ministrico. Odkrili so namreč, da so bile v njeni volilni kampanji za splošne volitve leta 2012 finančne nepravilnosti. Med drugim naj bi donatorji priskrbeli tudi službo njeni svakinji. Obuchi se je po navedbah Washington Posta s solzami v očeh v izjavi ob odstopu opravičila, ker "ni mogla prispevati k gospodarski ozdravitvi države in dokazati, da lahko tudi ženske zasijejo".

Le nekaj ur po njenem odstopu je odstopno izjavo podala še pravosodna ministrica. Tudi razlog njenega odstopa je bila predvolilna kampanja. Stroga japonska volilna zakonodaja omejuje obdarovanje volivcev, Midori Matsushima pa je v zadnjih letih med poletjem svojim morebitnim volivcem razdelila 22 tisoč pahljač s svojo podobo, kar je preseglo dovoljeno ceno daril.

58-letna nekdanja novinarka ob odstopu ni jokala, temveč je zanikala, da bi storila karkoli narobe, je pa obžalovala, da ni mogla dokazati svoje sposobnosti v vladi.

Japonski premier je še isti dan imenoval zamenjavi za obe ministrici.

Ne spreglejte