Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 1. 2014,
15.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

papež Frančišek pranje denarja

Četrtek, 23. 1. 2014, 15.24

8 let

Reformiranje vatikanske banke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zavod za nabožna dela (IOR), kot se uradno imenuje Vatikanska banka, doživlja velike spremembe. Reforme te razvpite bančne institucije so se začele že pod prejšnjim papežem leta 2010.

Lani je javnost izvedela za nove podrobnosti nekaterih nepravilnosti, veliko medijske pozornosti pa so bili deležni tudi sodni pregoni in aretacije.

Italija pritiska na Vatikan zaradi pranja denarja Najbolj znan dogodek je zaprtje Monsignora 500, kot se glasi vzdevek duhovnika in vatikanskega bančnika, 61-letnega Nunzia Scarana.

Bogatemu duhovniku, osumljenemu pranja denarja, ki ima v lasti pravo umetniško galerijo, je italijanska policija nedavno zamrznila devet milijonov evrov prihrankov in zasegla razkošno stanovanje v Salernu. Izgubil je tudi službo v Vatikanu, na sojenje pa čaka v hišnem priporu. Njegov odvetnik napoveduje, da bo zahteval psihiatrično obravnavo.

Poznavalci trdijo, da Italija zaradi pranja denarja zelo pritiska na Vatikan, zato Sveti sedež popravlja zakonodajo.

Pregledovanje strank banke IOR V Vatikanski banki trenutno poteka identifikacija vseh lastnikov skupinskih in osebnih bančnih računov. Do poletja bo prepoznavanje, ki se je začelo lani, končano, napovedujejo v banki. S tem je povezana preiskava računov strank, ki so "rizične", ko gre za sum pranja denarja. Do zdaj so pregledali deset tisoč računov, kar je dobra polovica vseh.

Banka IOR je lani prvič v zgodovini objavila svoje letno poročilo, tudi na internetu, kjer so razložili še, kako potekajo zadnje reforme. O pranju denarja pa so začeli intenzivno poučevati zaposlene.

Banka bo zaprla vse račune, ki nimajo povezave z Vatikanom, katoliškimi organizacijami ali diplomati, akreditiranimi pri Svetem sedežu. Poznavalci ugibajo, ali bo banka na dolgi rok sploh obstala, saj je papež Frančišek že večkrat namignil, da je mogoče povsem nepotrebna. Na letalu iz Ria je novinarjem rekel, da so tri možnosti: zaprtje, ohranitev ali preobrazba v denarni sklad.

Dokončne odločitve še ni Z banko IOR se ukvarja svetovalna komisija pod vodstvom kardinala Raffaelleja Farine. Že v naslednjih dneh bo papežu predala svoje poročilo, papež pa se bo v kratkem sestal tudi s svetovalno skupino kardinalov za reforme, ki jo hudomušno imenujejo C8. Po obeh dogodkih se bo o prihodnosti banke odločil papež.

Ne spreglejte