Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 8. 2021,
9.01

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

2

Natisni članek

napad Kabul Afganistan talibani

Petek, 13. 8. 2021, 9.01

2 leti, 8 mesecev

Razmere se zaostrujejo, talibani zavzeli še dve mesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

2

Talibani | Boji za vsa tri mesta največjih afganistanskih provinc so potekali več dni. | Foto Reuters

Boji za vsa tri mesta največjih afganistanskih provinc so potekali več dni.

Foto: Reuters

Talibani so ponoči zavzeli tudi mesti Kandahar in Laškar Gah, prestolnici velikih in strateško pomembnih provinc Kandahar in Helmand na jugu Afganistana, so potrdili predstavniki oblasti v Kabulu. Sledilo naj bi še zavzetje prestolnice province Gor, pred tem je padel tudi Herat na zahodu države.

Boji za vsa tri mesta največjih afganistanskih provinc so potekali več dni, pred nekaj več kot tednom dni so talibani sprožili silovito ofenzivo, v kateri so zavzeli že 15 glavnih mest od skupno 34 afganistanskih provinc. Zavzeli so tudi več drugih strateško pomembnih mest. Nadzorujejo praktično ves sever, zahod in jug, močno pa so se približali tudi prestolnici Kabul.

V četrtek zvečer je najprej padel Herat na zahodu države, kjer so več let delovali in urili afganistanske vojake tudi pripadniki Slovenske vojske.

Ponoči so talibani sporočili, da so zavzeli tudi drugo največje afganistansko mesto Kandahar, ki ima okoli 650 tisoč prebivalcev. To so potem potrdili tudi predstavniki oblasti v Kabulu. Vse vladne stavbe so zapustili in se se zatekli v oporišče afganistanske vojske, sta za francosko tiskovno agencijo AFP povedala afganistanska poslanca Gul Ahmad Kamin in Arif Nurzaj.

Nekaj ur kasneje je prišla novica, da so talibani preplavili tudi Laškar Gah v Helmandu, ki ima okoli 200 tisoč prebivalcev. Zavzeli so urad guvernerja province in druge vladne urade, sta povedala pokrajinska svetnika Ataulah Afgan in Abdul Madžid Ahundzada.

Afganistan
Novice Ključna afganistanska mesta padajo v roke talibanov

Številni visoki predstavniki civilnih oblasti in tudi vojaki so se zatekli v oporišče Šorabak v Laškar Gahu, kjer je bilo nekoč nameščenih več tisoč ameriških in britanskih vojakov. Talibani naj bi jim zdaj dali 48 ur, da se umaknejo iz mesta.

Talibanom pa naj bi brez odpora uspelo osvojiti še Feruz Koh, prestolnico province Gor. Središče mesta so lokalni predstavniki in varnostne sile zapustili danes zjutraj, talibani pa sedaj nadzorujejo vladne stavbe, sta sporočila lokalna politika Fazel ul Hak Esan in Fatima Kohistani. Prebivalci večinoma niso zbežali iz mesta, saj naj bi imeli podobna stališča kot talibani.

Razmere se zaostrujejo

ZDA in Velika Britanija sta medtem zaradi zaostrovanja razmer poslali nazaj več tisoč svojih vojakov, naj pospešijo evakuacijo njunih državljanov. "V luči razvijajoče se varnostne situacije še naprej delamo v smeri zmanjšanja naših civilistov v Kabulu," je sporočil govorec ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price. Ob tem je zagotovil, da veleposlaništvo ostaja odprto.

Pentagon bo v ta namen v Kabul poslal tri tisoč vojakov v roku prihodnjih od 24 do 48 ur. Zagotovili so, da vojaki ne bodo izvajali napadov proti talibanom. Nameravajo pa ZDA organizirati dnevne polete tudi za evakuacijo afganistanskih sodelavcev.

Britanski obrambni minister Ben Wallace pa je sporočil, da je London za pomoč pri evakuaciji Britancev in nekdanjih afganistanskih sodelavcev poslal 600 vojakov.

Ministrstvo za obrambo
Novice Afganistanski sodelavci slovenske vojake prosijo za azil
Ne spreglejte