Razkrito: na Finskem je moril 18-letni prosilec za azil

Finsko sodišče je danes razkrilo identiteto napadalca, ki je pretekli petek v Turkuju z nožem do smrti zabodel dva človeka, osem pa jih je ranil. Glede na dokumente, ki jih je objavilo sodišče, gre za 18-letnega Adberrahmana Mechkaha.

Napad se je zgodil v petek popoldne na trgu Puutori v središču Turkuja.

Napad se je zgodil v petek popoldne na trgu Puutori v središču Turkuja. Foto: Reuters

Finska policija je pred tem sporočila, da je osumljenec prosilec za azil iz Maroka, ki si je za tarče izbral ženske. Policija incident preiskuje kot teroristični napad, prvi na Finskem. Sodišče v Turkuju narodnosti osumljenca ni objavilo.

Policija je danes zanj zahtevala uvedbo pripora. Sodišče bo o tem predvidoma odločilo v torek. Osumljenec, ki so ga policisti ob aretaciji ustrelili in je še vedno v bolnišnico, bo na zaslišanju sodeloval preko video povezave.

Napadalec je dve ženski - obe Finki - zabodel do smrti, še osem ljudi je bilo ranjenih, med njimi šest žensk in dva moška. Trije ranjeni so tuji državljani, iz Švedske, Italije in Velike Britanije. Moška sta bila ranjena, ko sta ženskam priskočila na pomoč. Starost žrtev je med 15 in 67 leti. 

18-letni osumljenec je v državo prispel v začetku leta 2016 in zaprosil za azil. Živel je v sprejemnem centru v Turkuju. Po navedbah nemškega notranjega ministrstva je bil Mechkah v Nemčiji od konca 2015 do začetka 2016, vendar ni zaprosil za azil.

Finska obveščevalna služba Supo je danes sporočila, da je v začetku leta prejela namig, da se je Mechkah radikaliziral in kazal interes za ekstremistične ideje. Namig pa ni vseboval informacij o morebitni grožnji napada.

Supo je še sporočil, da so v zadnjih dveh letih prejeli več kot 1000 namigov in da so morali dati prednost konkretnim grožnjam. Mechkaha ni bilo na seznamu približno 350 posameznikov, ki jih spremlja finska obveščevalna služba.

Poleg 18-letnika je policija v noči na soboto v raciji v stanovanju v mestu aretirala še štiri ljudi, stare od 18 do 28 let, ki so prav tako Maročani. Vsi so zanikali vpletenost v napad. Sodišče bo o priporu zoper četverico odločalo v torek. Policija je izdala mednarodno tiralico za še enim osumljencem.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano