SiolNET. Novice Svet
3,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Raziskava: poživitveni odmerki proti omikronu zelo učinkoviti

3,01

termometer

zdravje, življenjski slog
Smrtnost med cepljenimi je v času delte narasla in med julijem in novembrom lani je v ZDA umrlo več kot 20 tisoč cepljenih, je pa bila smrtnost med necepljenimi 16-krat večja. Od oktobra do novembra lani je bila med necepljenimi 50-krat večja smrtnost kot med cepljenimi s poživitvenim odmerkom. Foto: Thinkstock

Raziskava ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je pokazala, da so cepiva in še posebej poživitveni odmerki zelo učinkoviti proti koronavirusni različici omikron, ki se hitro širi in je trenutno prevladujoča različica v ZDA.

Raziskava CDC temelji na podatkih iz več kot 300 tisoč obiskov bolnišnic v desetih zveznih državah ZDA od 26. avgusta lani do 5. januarja letos.

Zaščita najprej padla, po štirinajstih dneh spet narasla

V času, ko je bila prevladujoča različica delta, je bila učinkovitost cepiv v zaščiti pred hospitalizacijo med 14. in 179. dnem po prejemu drugega odmerka 90-odstotna. Po izteku tega obdobja je padla na 81 odstotkov, 14 dni po poživitvenem odmerku pa spet narasla na 94 odstotkov.

Potem ko je začel prevladovati omikron, pa je bila učinkovitost dveh odmerkov cepiva v obdobju med 14. in 179. dnem po drugem odmerku 81-odstotna, po tem pa le še 57-odstotna. Po prejemu poživitvenega odmerka je zaščita po 14 dnevih spet narasla na 90 odstotkov.

fda Novice Cepljenje s poživitvenim odmerkom tudi za otroke Bojana Beović Novice Beović: Prebolelost slabo ščiti pred omikronom. Poživitveni odmerek je smiseln.

V ZDA se uporabljata cepivi Moderne in Pfizerja, za kateri sta bila uvodoma potrebna dva odmerka, ter cepivo Johnson & Johnson, pri čemer je bil uvodoma za zaščito pred covid-19 dovolj le en odmerek.

Visoka učinkovitost tudi pri delta različici

Druga raziskava CDC, ki temelji na podatkih iz 25 zveznih držav in lokalnih skupnosti, je odkrila, da je bila učinkovitost cepljenja v obrambi pred okužbami pred pojavom delte 93-odstotna. Ko je postala delta prevladujoča različica, je učinkovitost padla na 80 odstotkov. Zaščita pred smrtjo pa je bila v obeh primerih 94-odstotna.

Ko se je pojavil omikron, je učinkovitost zaščite pred okužbami padla na 68 odstotkov. Natančnih podatkov o učinkovitosti cepiv pred umiranjem za zdaj še ni, vendar znanstveniki ocenjujejo, da je visoka.

Bojana Beović Novice Beovićeva: Če ste zboleli pred enim letom, priporočamo poživitveni odmerek #video Borut Štrukelj Novice Aktualno o koronavirusu: to sporoča slovenski znanstvenik #video pct Novice Bomo poživitveni odmerek prejeli že po treh mesecih? Cepljenje, cepivo, AstraZeneca Novice Neuradno: zares učinkovit je šele tretji odmerek Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT. Novice Ema: poživitveni odmerek varen in učinkovit že tri mesece po prvotnem cepljenju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin