SiolNET. Novice Svet
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Raki v Južnem oceanu se zaradi podnebnih sprememb selijo proti Antarktiki

0,14

termometer

Ledena gora, ledene gore, Antarktika
Foto: NASA

Populacija reda rakov kril v Južnem oceanu se zaradi podnebnih sprememb seli proti Antarktiki. Če se bo premikanje proti jugu nadaljevalo, bo to negativno vplivalo na ekosistem, saj predstavljajo pomemben vir hrane za številne morske živali.

Ledena gora, ledene gore, Antarktika Novice Antarktika izgublja šestkrat več ledu kot pred 40 leti

Središče območja, kjer so naseljeni ti raki, se je v zadnjih 90 letih, odkar jih preučujejo, zaradi ugodnejših pogojev premaknilo za 440 kilometrov južneje proti Antarktiki.

Antarktika Foto: Reuters Območje, kjer so se zbirali krili, postalo toplejše

Večje spremembe v naselitvi in tudi gostoti poseljenosti krilov so se jasno začele kazati v podatkih s konca osemdesetih let preteklega stoletja, ko je prišlo tudi do spremembe faze antarktične oscilacije. Na območjih, kjer so se zbirali krili, je vreme postalo toplejše, bolj vetrovno in oblačno, zmanjšala pa se je tudi količina ledu.

Če se bo ta trend selitve proti jugu nadaljeval, bo to negativno vplivalo na ekosistem. Obstajajo že nekateri znaki, da zlatočopasti pingvini že težje poiščejo dovolj krilov za svojo populacijo. Od rakov so odvisni tudi kiti, morske ptice, tjulnji in ribe.

"Naši rezultati kažejo, da se je v zadnjih 40 letih količina krilov v povprečju zmanjšala, zmanjšal pa se je tudi habitat, na katerem so zbrani. To kaže, da bodo druge živali vse bolj tekmovale med seboj za ta pomembni vir hrane," je povedal britanski znanstvenik Simeon Hill, ki je sodeloval v raziskavi.

Po besedah Margaret McBride z norveškega inštituta za raziskovanje morja v Bergnu pa modeli kažejo, da se bodo raki proti jugu selili še naprej.

Antarktika Novice Alarm: Antarktika izgubila 2.700 milijard ton ledu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin