SiolNET. Novice Svet
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Radikalizirani agent nemške obveščevalne službe načrtoval napad

0,53

termometer

Hans Georg Maassen
Foto: Reuters

Agent nemške obveščevalne službe, ki je delal pod krinko kot islamist, je bil aretiran, ker naj bi na spletu objavljal skrajna islamistična stališča, razkril občutljive podatke in načrtoval napad.

Kot poročajo mediji, je 51-letni v Španiji rojeni nemški državljan za nemško notranjo obveščevalno službo BfV začel delati šele aprila letos. Njegova naloga je bila spremljanje skrajnih islamistov v Nemčiji. Ko so ga zaposlili, niso vedeli, da je tudi sam islamski skrajnež. Infiltracijo islamista v svoje vrste so odkrili pred štirimi tedni.

Osumljenec je po pisanju časnika Die Welt načrtoval napad na sedež agencije v Kölnu. Delno naj bi že priznal očitana mu kazniva dejanja. Napad naj bi izvedel v imenu Alaha, kar naj bi priznal med zaslišanjem.

Tiskovni predstavnik BfV je potrdil aretacijo in dejal, da je osumljenec pod drugim imenom ponujal občutljive obveščevalne informacije v spletnih klepetalnicah. Ni pa potrdil, da je osumljenec načrtoval napad, in dodal, da nimajo dokazov o konkretni grožnji uslužbencem ali prostorom agencije.

"Očitno imamo opravka s primerom, v katerem se je posameznik sam neopaženo radikaliziral znotraj svojega okolja," je dejal direktor obveščevalne službe Hans-Georg Maassen. Dodal je, da je tako kot vse obveščevalne službe tudi njihova tarča poskusov infiltracije tujih služb, skrajnežev in teroristov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin