Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 9. 2011,
15.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rusija Vladimir Putin Dmitrij Medvedjev

Nedelja, 25. 9. 2011, 15.41

8 let

Putinu se ob vrnitvi v Kremelj obetajo težki časi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rusko javnost je sobotna napoved ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva in premierja Vladimirja Putina, da bosta na prihajajočih volitvah zamenjala vlogi, precej razburkala.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je ostro zavrnil navedbe nekaterih medijev iz zahodnih držav, da bi izvolitev Putina za predsednika poslabšala odnose z Zahodom. Takšne trditve "kažejo, da številni zahodni politiki ne razumejo, kaj se dogaja v Rusiji", je ocenil. "Če se Putin vrne na predsedniški stolček, večjih sprememb ne bo" Če se Putin vrne na predsedniški stolček - glede na razmere v državi in izide javnomnenjskih raziskav je to zelo verjetno - večjih sprememb ne bo, je ocenil eden od najvplivnejših kremeljskih uradnikov Vladislav Surkov. Idejo, da bi Rusija lahko postala parlamentarna demokracija, je zavrnil z besedami, da bi bilo narobe spreminjati temeljne zakone. "Obstajati morajo dolgoročni elementi, strukture, ki se obdržijo na daljši čas," je dejal. Protestniki: Putin mora iti Vsi pa niso navdušeni. Okoli 300 ljudi iz opozicijskih vrst se je zbralo v središču Moskve, da bi protestirali proti vrnitvi nekdanjega agenta KGB Putina na predsedniški položaj. "Putin mora iti!" ter "Vaše volitve so farsa!", je pisalo na plakatih, ki so jih nosili protestniki. Nemcov: Putinova vrnitev bi sprožila beg kapitala in imigracijo Nekdanji podpredsednik vlade in eden najbolj izpostavljenih ruskih opozicijskih politikov Boris Nemcov meni, da bi Putinova vrnitev sprožila beg kapitala in imigracijo, hkrati pa bi rusko gospodarstvo še bolj vezala na izvoz nafte. "To je katastrofalen scenarij za Rusijo," je dejal za radio Odmev Moskve. Kritika tudi za Medvedjeva Kritiko pa je doživel tudi Medvedjev, ki se mu v skladu z dogovorom obeta položaj premiera. Z njim namreč nikakor ne bi želel sodelovati finančni minister Aleksej Kudrin. Ta je dejal, da "brezpogojno zavrača" morebitno sodelovanje v vladi Medvedjeva. "Nesoglasja mi ne bi dopuščala tega," je pojasnil.

"Dober čas je, da preklopite na športni kanal" Ekonomski svetovalec Kremlja Arkadij Dvorkovič prav tako ni navdušen nad idejo. "To ni razlog za veselje," je dejal. "Dober čas je, da preklopite na športni kanal," je zapisal na spletnem socialnem omrežju Twitter.

Oreškin: Vračanje Putina nakazuje, da državo čakajo zahtevna leta Politični analitik Dmitrij Oreškin pa meni, da bo tretji Putinov mandat, če do njega pride, zahtevnejši od prvih dveh. Rusijo zaradi velike odvisnosti od izvoza nafte močno ogroža zaustavljanje okrevanja globalnega gospodarstva, hkrati pa hiter razvoj interneta v državi prebivalcem daje vse več možnosti za kritiko vodilnih politikov. Po mnenju Oreškina vračanje Putina nakazuje, da državo čakajo zahtevna leta.

Ruski predsednik bo imel po novem šestletni in ne le štiriletni mandat Putin je postal ruski predsednik po dramatičnem odstopu Borisa Jelcina leta 1999. Uspelo mu je vzpostaviti stabilnost Rusije, a si je hkrati prislužil številne kritike zaradi avtoritarnega načina vladanja. V skladu s spremembami zakonodaje, ki jih je pripravil Medvedjev, bo imel sicer sedaj ruski predsednik šestletni in ne le štiriletni mandat. Če torej Putin pridobi še dva zaporedna mandata na predsedniškem stolčku, bo tam zasidran kar do leta 2024. Tega leta bi dopolnil 72 let in bi mu pripadel naziv ruskega voditelja z najdaljšim stažem po diktatorju Josefu Stalinu.

Ne spreglejte