Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 12. 2023,
8.55

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

Natisni članek

Rusija napad droni Ukrajina Harkov

Petek, 8. 12. 2023, 8.55

4 mesece, 3 tedne

653. dan vojne v Ukrajini

Diplomat EU: "Madžarski huligani so problem!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96
Viktor Orban | Madžarski nacionalistični premier Viktor Orban, ki je pogosto izražal naklonjenost ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je bil kritičen do podpore EU Ukrajini in sankcij proti Rusiji.  | Foto Reuters

Madžarski nacionalistični premier Viktor Orban, ki je pogosto izražal naklonjenost ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je bil kritičen do podpore EU Ukrajini in sankcij proti Rusiji.

Foto: Reuters

"Na splošno so madžarski huligani problem, ko gre za našo politiko do ruske agresije na Ukrajino," je odkrito dejal visoki diplomat EU, ki je želel ostati anonimen. Njegov komentar se nanaša na grožnjo Madžarske z vložitvijo veta, če bi EU uresničila svojo obljubo glede finančne podpore Ukrajini v višini 50 milijard evrov do 2027.

Odmevnejši dogodki dneva: 

21.28 EU namerava Ukrajini dodeliti pomoč ne glede na grožnje Madžarske z vetom

16.29 Grafiti proti Putinu se pojavljajo v ruskih mestih
12.55 Putin napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah 
8.55 Vzhod Ukrajine tarča ruskih napadov z raketami in droni

21.28 EU namerava Ukrajini dodeliti pomoč ne glede na grožnje Madžarske z vetom

Evropska unija bo našla alternativne poti za večjo finančno podporo Ukrajini, tudi če Madžarska uporabi svoj veto na vrhu naslednji teden, je za tiskovno agencijo Reuters povedal visoki uradnik EU.

Madžarski nacionalistični premier Viktor Orban, ki je pogosto izražal naklonjenost ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je bil kritičen do podpore EU Ukrajini in sankcij proti Rusiji. Pred vrhom voditeljev prihodnji teden je Orban zagrozil, da bo blokiral načrte EU za zagotovitev 50 milijard evrov proračunske podpore za Kijev do leta 2027 kot tudi za pogovore o članstvu.

"Vemo, kako eksistencialna je [finančna podpora Ukrajini]," je dejal uradnik, ki je sodeloval pri pripravi vrha in je želel ostati anonimen. "Evropski voditelji so odgovorni ljudje - vsaj 26. Držali se bodo svojih zavez."

Če bi Orban vložil veto na finančni paket, je uradnik dejal, da bi lahko EU dodelila manjši znesek za kritje krajšega obdobja ali pa bi lahko drugih 26 držav EU dvostransko razširilo svoje nacionalne prispevke Kijevu.

EU je Ukrajini leta 2023 zagotovila 18 milijard evrov podpore, kljub prvotnemu vetu Madžarske, katere vedenje naj bi frustriralo druge države članice.

"Na splošno so madžarski huligani problem, ko gre za našo politiko do ruske agresije na Ukrajino," je odkrito dejal drugi visoki diplomat, ki je prav tako želel ostati anonimen.

16.29 Grafiti proti Putinu se pojavljajo v ruskih mestih

Včerajšnja napoved, da bodo ruske predsedniške volitve 17. marca prihodnje leto, je med opozicijskimi predstavniki sprožila val dejavnosti.

Pojavljajo se nove odporniške kampanje. Morda najvidnejša je povezana z zaprtim kritikom Kremlja Aleksejem Navalnim, čigar skupina The Anti-Corruption Foundation (Protikorupcijska fundacija) je v ruskih mestih postavila panoje s kodami QR, ki vodijo do spletne strani njihove kampanje.

Toda poleg tega je skupina začela izvajati ločen načrt, ki poziva ruske državljane, naj uporabljajo grafite kot sredstvo za spodbujanje opozicije. Predlagajo, da se beseda "Rusija" napiše s posebno pisavo, s čimer pokažejo, da gre za sporočilo proti Putinu.

V spletni objavi, ki prikazuje slike grafitov v različnih ruskih mestih, je skupina Navalnega pozvala rojake: "Rišite grafite! Naj bo #RussiaWithoutPutin povsod. Pridružite se kampanji."

12.55 Putin napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah 

Putin je odločitev o kandidaturi sporočil v Kremlju po podelitvi najvišjega ruskega vojaškega odlikovanja, zlate zvezde heroj Rusije, vojakom, ki so se borili v Ukrajini, še poroča agencija TASS.

8.55 Vzhod Ukrajine tarča ruskih napadov z raketami in droni

Ukrajina je bila ponoči tarča novih ruskih napadov z raketami in droni, so sporočili iz ukrajinske vojske. Nad regijama Kijev in Dnipropetrovsk je zračna obramba sestrelila 14 od 19 izstreljenih manevrirnih raket. Tarča raketnega napada je bil tudi Harkov, pri čemer je bila ranjena ena oseba. Dnipropetrovsk so ruske sile napadle tudi z droni.

"Izstreljenih je bilo 19 manevrirnih raket. Naša zračna obramba pa jih je sestrelila 14," je sporočil tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil. Dodal je, da so bile rakete sestreljene nad kijevsko regijo in Dnipropetrovskom, ciljale pa naj bi ključno infrastrukturo. Prvič po 79 dneh je bila tarča raketnega napada tudi prestolnica Kijev.

Ukrajinske letalske sile so pred tem po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform sporočile, da je Rusija ponoči s šestimi raketami tipa S-300 napadla mesto Harkov, s sedmimi droni tipa šahed pa regijo Dnipropetrovsk.

"Okupatorji so šestkrat zadeli Harkov," je na Telegramu zapisal guverner regije Oleg Sinegubov in dodal, da so eno osebo oskrbeli na kraju napada. Zadetih je bilo več mestnih okrožij, pri čemer so bile poškodovane stanovanjske stavbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih ukrajinskega ministrstva za energijo je bil v četrtek popoldne v ločenem napadu zadet tudi premogovnik v mestu Toretsk na vzhodu države. V napadu je bila poškodovana ena oseba, ki so jo odpeljali v bolnišnico.

streljanje, šola, Rusija
Novice Štirinajstletnica streljala na šoli v Rusiji, nato pa storila samomor
Eksplozija v ruski tovarni
Novice V Lugansku in Moskvi ubita proruska ukrajinska politika
Viktor Orban
Novice Orban zaostruje grožnje: Zaradi enotnosti ne storite tega
Ne spreglejte