Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2018,
13.54

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

Natisni članek

Turčija Bašar al Asad Sirija Kurdi

Torek, 20. 2. 2018, 13.54

6 let, 2 meseca

Putin po pogovoru z Erdoganom pustil Al Asada na cedilu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

bašar al asad, vladimir putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Rusija je danes preprečila uresničitev dogovora med sirskim režimom in kurdskimi milicami na severozahodu Sirije, da bi v sklopu operacije proti turški vojski Al Asadov režim v Afrin poslal svoje sile, je povedal predstavnik sirskih Kurdov. Turški predsednik Erdogan je medtem potrdil, da je bila namestitev sirskih sil ustavljena po njegovih pogovorih z ruskim predsednikom Putinom.

"Pogajanja potekajo že teden dni, vendar Rusija ne dovoli, da bi bil dogovor uresničen," je danes namere uradne Moskve razkril član lokalnega sveta v Afrinu Sulejman Džafar.

V skladu z dogovorom bi režim predsednika Bašarja Al Asada na severozahod Sirije poslal provladne sile, da bi pomagale ustaviti turško ofenzivo Oljčna vejica, katere cilj je z območja pregnati pripadnike kurdske milice YPG.

Bodo ZDA Kurdom obrnile hrbet?

"Imamo zanesljive informacije, da je Rusija dala Turčiji zeleno luč, da uniči vse v Afrinu," je dodal Džafar in namignil, da se glede tega še usklajujeta tudi Rusija in ZDA. Zadnje veljajo za ključnega podpornika Kurdov v Siriji, saj so ti odigrali pomembno vlogo v boju proti skrajni sunitski skupini Islamska država.

Putin ustavil namestitev Al Asadovih sil po pogovoru z Erdoganom

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je nato potrdil, da je bila namestitev sirskih sil v Afrinu ustavljena v ponedeljek. Na vprašanje novinarjev, ali se je to zgodilo po njegovem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je Erdogan odgovoril pritrdilno.

Tuški predsednik Erdogan je zavrnil kritike, da turške sile v Siriji napredujejo (pre)počasi. | Foto: Reuters Tuški predsednik Erdogan je zavrnil kritike, da turške sile v Siriji napredujejo (pre)počasi. Foto: Reuters

V ponedeljek je namreč turški predsednik o Siriji govoril s Putinom in tudi iranskim kolegom Hasanom Rohanijem, o čemer so v uradu turškega predsednika takrat tudi obvestili javnost. Države so se hkrati dogovorile še za srečanje svojih zunanjih ministrov, ki bo 14. marca v Moskvi.

Erdogan zavrnil kritike, da turške sile v Afrinu napredujejo počasi

Erdogan je nato danes pred poslanci svoje stranke AKP napovedal, da bo Turčija v prihodnjih dneh hitro začela oblegati središče mesta Afrin. Hkrati je zavrnil ocene, da naj bi turške sile v Afrinu napredovale počasi, in vztrajal, da je operacija uspešna.

Turški predsednik je dodal, da v Ankari ne želijo po nepotrebnem ogroziti življenj niti svojih vojakov niti civilistov. "Tja nismo šli, da bi vse požgali, ampak da ustvarimo varno in znosno območje za sirske begunce, ki so se zatekli v Turčijo," je poudaril Erdogan.

Ne spreglejte