Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 2. 2018,
7.45

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

vojna Kurdi Turčija Sirija

Ponedeljek, 19. 2. 2018, 7.45

6 let, 1 mesec

Kurdi na severu Sirije sklenili zavezništvo s sirsko vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Turška vojska v Siriji | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kurdski uporniki na severozahodu Sirije so po neuradnih informacijah sklenili dogovor s sirsko vlado, v skladu s katerim bo uradni Damask na območje poslal sirsko vojsko, da bi ta ustavila turško ofenzivo. Sirska vlada dogovora še ni potrdila, so pa sirski mediji poročali, da naj bi provladne sile na območje Afrina prispele v nekaj urah.

Turčija, ki kurdske upornike smatra za teroriste, je pretekli mesec v sirski regiji Afrin sprožila obsežno vojaško ofenzivo. Na omenjenem območju sirske vojske ni, saj se je z večinsko kurdskega severa umaknila leta 2012.

Je na vidiku oboroženi spopad med Damaskom in Ankaro?

V primeru, da so kurdski uporniki in vlada v Damasku dejansko dosegli dogovor o napotitvi sirske vojske, bi to pomenilo, da bi se turška vojska lahko na omenjenem območju spopadla tudi s sirsko vojsko.

Da je bil dogovor med Damaskom in Kurdi dejansko dosežen, je za Reuters potrdil visoki kurdski predstavnik Badran Jia Kurd. Povedal je tudi, da bi sirska vojska na območje Afrina lahko prišla v nekaj dneh, namestila pa bi se na nekaj obmejnih položajih.

O dogovoru je poročala tudi medijska skupina iraških Kurdov Rudav, pa tudi tiskovna agencija, ki podpira sirske kurdske sile, medtem ko je francoska tiskovna agencija AFP pri virih lokalnih oblasti izvedela, da na vojaški ravni potekajo pogajanja o morebitni vrnitvi vladi v Damasku naklonjenih sil v Afrin.

"Če bo sirska vlada zaščitila Kurde, potem Turčije ne more ustaviti nihče"

Sirska tiskovna agencija Sana je medtem danes poročala, da bodo narodne enote v Afrin prispele v nekaj urah, da bi podprle prebivalce v boju proti napadom turškega režima. O sestavi omenjenih enot Sana poroča, hkrati pa ne omenja niti sirske vojske. Po navedbah tujih agencij naj bi borci sirskega režima v regijo prišli iz sosednjih krajev, ki so pod nadzorom sirske vojske.

Medtem je turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu poudaril, da Ankare ne moti, če bo sirska vlada svoje enote premaknila v Afrin, da bi ga očistila kurdskih skrajnežev. "Če pa namerava zaščititi tamkajšnjo kurdsko milico YPG, potem Turčije in turške vojske ne more nihče ustaviti," je dejal Cavusoglu.

Ne spreglejte