Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2019,
13.20

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Vladimir Putin ZDA Rusija odstop

Sreda, 20. 2. 2019, 13.20

5 let, 2 meseca

Putin opozarja na nove rakete, ki bi lahko dosegle središča odločanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Vladimir Putin | Ruski predsednik Vladimir Putin je poudaril, da bi Rusija na raketne sisteme ZDA v Evropi lahko odgovorila z enakim ukrepom. | Foto Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je poudaril, da bi Rusija na raketne sisteme ZDA v Evropi lahko odgovorila z enakim ukrepom.

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v letnem govoru o stanju v državi danes opozoril, da bi v odgovor na namestitev novih ameriških raketnih sistemov v Evropi lahko Rusija namestila rakete, ki lahko dosežejo "ozemlje, kjer so središča odločanja", ki jo ogrožajo.

"Rusija ne namerava prva namestiti teh raket v Evropi," je dejal ruski predsednik Vladimir Putin v govoru pred obema domovoma parlamenta. Če pa jih bodo ZDA razvile in namestile v Evropi, bo to dramatično zaostrilo mednarodne varnostne razmere, saj bo to za Rusijo resna grožnja, je dejal Putin.

"Rusija bo prisiljena namestiti orožje, ki bi ga bilo mogoče uporabiti ne samo proti ozemljem, od koder bi lahko prišla neposredna grožnja, ampak tudi proti ozemljem, kjer so središča odločanja o uporabi raket, ki nas ogrožajo," je poudaril ruski predsednik.

Vladimir Putin raketa orožje Rusija
Novice Tudi Rusija prekinja sodelovanje v pogodbi INF

Nato ruske grožnje označil kot nesprejemljive

Ruske grožnje zaveznicam Nata so pri Zvezi Nato že obsodili kot nesprejemljive. "Nato nima nikakršnega namena nameščati novega jedrskega orožja v Evropi," je poudaril namestnik tiskovnega predstavnika zavezništva Piers Cazalet. Rusijo je pozval, naj se posveti vnovičnemu spoštovanju ameriško-ruske pogodbe o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega (INF).

Ruski predsednik Vladimir Putin je prebivalcem Rusije izboljšanje kakovosti življenja obljubil že z letošnjim letom. | Foto: Reuters Ruski predsednik Vladimir Putin je prebivalcem Rusije izboljšanje kakovosti življenja obljubil že z letošnjim letom. Foto: Reuters

Rusija trdi, da raketni sistem Nata v vzhodni Evropi krši omenjeni dogovor, a želi s tovrstnimi obtožbami odvrniti pozornost od svojih kršitev dogovora, je poudaril Cazalet. Dejal je, da so raketni sistemi zavezništva izključno obrambne narave ter da sta nameščena sistema v Romuniji in na Poljskem v skladu z INF.

Vladimir Putin
Trendi Na Japonskem razgrabili Putinov koledar, najbolj navdušena so mlada dekleta

Putin poudaril, da razume skrbi zaradi odstopa od pogodbe INF

Putin je omenjeni odgovor Rusije napovedal po tistem, ko so ZDA v začetku meseca izstopile od pogodbe INF, ki je ena od ključnih pogodb iz obdobja hladne vojne. ZDA so kot razlog za izstop navedle ruske kršitve pogodbe. Uradna Moskva, ki kršitve zanika, je nato v odgovor prav tako izstopila od pogodbe.

Glede INF je Putin dejal, da razume skrbi glede na to, da preostale države lahko razvijajo orožje, ki je po pogodbi prepovedano za Moskvo in Washington. Meni pa, da bi ZDA lahko bile iskrene, ne pa da so si izmislile obtožbe proti Rusiji, da bi upravičile svoj enostranski izstop iz pogodbe.

ZDA so svoj izstop utemeljevale z rusko kršitvijo pogodbe. Moskvo obtožujejo, da pogodbo krši z razvojem in nameščanjem novega raketnega sistema 9M729, ki ima lahko tudi jedrske konice in doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa. Moskva to zanika.

Putin limuzina
Avtomoto Razkrili so skrivnosti Putinove limuzine v Beogradu #video

Prebivalcem Rusije obljubil izboljšanje kakovosti življenja že z letošnjim letom

Ruski predsednik je današnji govor začel z gospodarskimi in družbenimi vprašanji v Rusiji ter ga namenil družinam, zdravstvenemu in izobraževalnemu sistemu. Prebivalcem Rusije je obljubil izboljšanje kakovosti življenja že z letošnjim letom, s tem ciljem pa vrsto ukrepov, od dodatkov za otroke do nižjih davkov za velike družine.

Manj kot leto dni po tistem, ko je bil s 76-odstotno podporo izvoljen za četrti mandat, se Putin v tem trenutku spopada z najnižjo javnomnenjsko podporo od priključitve ukrajinskega polotoka Krim leta 2014, ki trenutno znaša 64 odstotkov. Ta je po mnenju analitikov posledica zelo nepriljubljenega dviga starosti za upokojitev in dviga davka na dodano vrednost s prvim januarjem.

"Ne smemo čakati, ampak moramo takoj izboljšati razmere. Od letošnjega leta morajo Rusi čutiti izboljšave," je dejal Putin. | Foto: Reuters "Ne smemo čakati, ampak moramo takoj izboljšati razmere. Od letošnjega leta morajo Rusi čutiti izboljšave," je dejal Putin. Foto: Reuters

"Ne smemo čakati, ampak moramo takoj izboljšati razmere. Od letošnjega leta morajo Rusi čutiti izboljšave," je dejal Putin. Veliko časa v govoru je posvetil družini, ki jo je označil za moralno ogrodje. Dejal je, da je treba okrepiti družinske vrednote in da morajo družine imeti večje prihodke.

Rusijo že leta pestita počasna gospodarska rast in koncentracija oblasti v rokah peščice, obenem pa tudi sankcije zahodnih držav. Odločitev Kremlja, da zviša upokojitveno starost in DDV, je naletela na splošno neodobravanje, ki so ga ljudje izražali tudi s protesti na ulicah.

Vladimir Putin raketa orožje Rusija
Novice Putin: Uporaba nove nadzvočne medcelinske rakete že prihodnje leto

Obljubil tudi pomoč revnim družinam

Putin je danes dejal, da si vlada prizadeva uveljaviti nacionalni projekt za izboljšanje kakovosti življenja vseh generacij, kar bo mogoče doseči samo z dinamičnim razvojem Rusije. Obljubil je pomoč revnim družinam z napovedjo, da bi plačilo hipoteke lahko preložili, če bi glavni vir prihodka v družini izgubil službo.

Ob gospodarskih težavah se Rusija spopada tudi z razmeroma nizko rodnostjo, je opozoril Putin ter dodal, da so v državi soočeni z zelo zapletenim demografskim obdobjem. V prihodnjih petih letih bi morali oživiti rast prebivalstva, je dodal Putin ter družinam z najmanj tremi otroki obljubil 450 tisoč rubljev (šest tisoč evrov) zveznih sredstev za plačilo hipoteke.

Ne spreglejte