SiolNET. Novice Svet
4,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Putin: Uporaba nove nadzvočne medcelinske rakete že prihodnje leto

4,38

termometer

Vladimir Putin raketa orožje Rusija
Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes pozdravil zadnje preizkuse nadzvočne rakete, zaradi katere bodo, kot je že napovedal v preteklosti, dosedanji protiraketni sistemi postali neuporabni. "Rusija ima nov tip strateškega orožja," se je pohvalil. Medcelinsko raketo avangard naj bi začeli uporabljati že prihodnje leto, je napovedal.

"Na moj ukaz je obrambno ministrstvo pripravilo in izvedlo končni preizkus tega sistema. Končal se je z absolutnim uspehom," je izjavil Putin na srečanju s člani vlade, ki so ga prenašale tudi televizije.

Zadnji preizkus naj bi izvedli na polotoku Kamčatka na ruskem Daljnem vzhodu. Putin je bil medtem v glavnem poveljstvu nacionalne obrambe.

Zadnji preizkus naj bi izvedli na polotoku Kamčatka na ruskem Daljnem vzhodu. Zadnji preizkus naj bi izvedli na polotoku Kamčatka na ruskem Daljnem vzhodu. Foto: Reuters

Putin je raketo avangard predstavil med svojim letnim nagovorom marca. Povedal je, da gre za novo generacijo "nepremagljivega orožja".

Putin je bil med zadnjim preizkusom v glavnem poveljstvu nacionalne obrambe. Putin je bil med zadnjim preizkusom v glavnem poveljstvu nacionalne obrambe. Foto: Reuters

Revolver, pištola, orožje Novice ZDA še vedno največji prodajalec orožja na svetu, Rusija druga

Nosi lahko tudi jedrsko orožje

Nadzvočna raketa naj bi bila sposobna letenja z 20-kratno hitrostjo zvoka, pri tem pa tudi manevriranja, zlasti po višini, s čimer naj bi se bila sposobna izogniti protiraketnim izstrelkom. Raketa naj bi bila sposobna nositi tudi jedrsko orožje.

Putin je tedaj ob predstavitvi rakete tudi dejal, da gre za odgovor na ameriško "rušenje strateškega ravnotežja".

ZDA in zahodni zavezniki so po tej predstavitvi novega ruskega orožja izrazili zaskrbljenost, opozorili pa so tudi, da Rusija krši sporazume o nadzoru orožja iz časa hladne vojne. Ameriški predsednik Donald Trump je nato napovedal še to, da se bodo ZDA odpovedale sporazumu o omejevanju razvoja jedrskih raket srednjega dosega (INF).

Sirija Novice Rusija Izrael obtožila kršitve suverenosti Sirije s Novice V Rusiji obsodili najhujšega serijskega morilca v novejši zgodovini države Vladimir Putin Trendi Na Japonskem razgrabili Putinov koledar, najbolj navdušena so mlada dekleta

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin