Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
25. 10. 2023,
13.04

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

Natisni članek

Vojna v Ukrajini Roskosmos Ukrajina Rusija

Sreda, 25. 10. 2023, 13.04

6 mesecev, 1 teden

Putin naj bi na mizo dobil nor predlog za napad na Kijev

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34
Vladimir Putin | Vladimirju Putinu so načrt za napad na eno od večjih mest v Ukrajini predstavili 16. januarja letos. Kako se je nanj odzval oziroma ali je ukazal njegovo izvedbo ali ne, pa ni znano. | Foto Reuters

Vladimirju Putinu so načrt za napad na eno od večjih mest v Ukrajini predstavili 16. januarja letos. Kako se je nanj odzval oziroma ali je ukazal njegovo izvedbo ali ne, pa ni znano.

Foto: Reuters

Visoki ruski uradniki so Vladimirju Putinu predlagali napad na Kijev ali katero od drugih večjih mest v Ukrajini, za katerega bi uporabili v superorožje predelano eno od ruskih vesoljskih raket sojuz. Tako trdijo pri najbolj branem nemškem mediju Bild, katerega novinarji naj bi pridobili posnetke telefonskih klicev med vodilnimi v ruski vesoljski agenciji Roskozmos.

Načrt, ki so ga januarja letos predlagali Vladimirju Putinu, je bila izvedba "megaterorističnega" napada s 50-metrsko raketo sojuz, ki bi bila do vrha naložena z eksplozivnimi sredstvi. Raketo bi izstrelili z izstrelišča Pleseck v severozahodni Rusiji, a ne bi poletela v vesolje, temveč naravnost proti tarči.

V orožje predelani sojuz naj bi nosil okrog devet ton eksploziva. | Foto: Guliverimage V orožje predelani sojuz naj bi nosil okrog devet ton eksploziva. Foto: Guliverimage

Dokaz za obstoj takšnega načrta je po navedbah nemškega tabloida Bild okrog sedem minut posnetkov telefonskih klicev med Dmitrijem Rogozinom in Dmitrijem Baranovom. Gre za znani imeni - prvi je nekdanji prvi mož ruske vesoljske agencije Roskozmos, trenutni senator okupiranega ukrajinskega Zaporožja in človek blizu Vladimirju Putinu, drugi pa je trenutni vodja centra za razvoj raket pri Roskozmosu.

Kovanje načrta za izvedbo napada z raketo sojuz na eno od večjih tarč v Ukrajini je bilo po poročanju Bilda sprva solo akcija Rogozina, Baranova in še nekaterih drugih visokih uradnikov, s predstavitvijo končnega načrta pa so nameravali navdušiti ruskega predsednika Vladimirja Putina. 

V izvedbo takšnega napada so po besedah Rogozina nameravali vključiti tudi Jurija Solomonova, glavnega snovalca ruske medcelinske balistične rakete topol-M.  | Foto: AP / Guliverimage V izvedbo takšnega napada so po besedah Rogozina nameravali vključiti tudi Jurija Solomonova, glavnega snovalca ruske medcelinske balistične rakete topol-M.  Foto: AP / Guliverimage

Rogozin naj bi med telefonskim klicem med drugim dejal, da bi lahko predelani sojuz vseboval okrog devet ton eksploziva, usmeril pa bi ga lahko neposredno proti kateremukoli mestu v Ukrajini. Skrbelo ga je sicer, da raketa ne bi dosegla cilja, da bi udarila kam drugam oziroma da bi deli eksplodirane rakete padli na ozemlje Rusije, zato naj bi k sodelovanju poskusil pritegniti tudi enega od glavnih ruskih strokovnjakov za balistične rakete Jurija Solomonova. Presodil je še, da bi za spremembo vesoljske rakete v velikansko orožje potrebovali od šest do devet mesecev, telefonske klice povzema Bild.

Vladimirju Putinu so načrt za napad na Kijev ali katero od drugih ukrajinskih mest - glavna tarča naj bi bil sicer Kijev - predstavili 16. januarja letos. Kako se je nanj odzval Putin, po poročanju Bilda ni jasno. 

Ne spreglejte