Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2011,
7.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

volitve

Ponedeljek, 5. 12. 2011, 7.52

8 let

Pusićeva za skupno delovanje Slovenije in Hrvaške v regiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Verjetna nova hrvaška ministrica za zunanje zadeve Vesna Pusić je dejala, da bi se morali Hrvaška in Slovenija oddaljiti od preteklosti in začeti skupno delovati v regiji.

Kot je napovedala Pusićeva, bo imela hrvaška zunanja politika v naslednjih štirih letih dva stebra, potrditev pozicije v institucijah EU ter sodelovanje v regiji.

"Težko se bomo dogovorili glede članov arbitrarnega sodišča" Ko gre za odnose s Slovenijo, je spomnila, da je pred državama skupna naloga imenovanja treh sodnikov arbitražnega sodišča.

"Težko povem, ali se bomo uspeli dogovoriti glede treh članov arbitražnega sodišča. Po 9. decembru bomo imeli dva tedna za dogovor. Če ne bomo uspeli, bo tri sodnike imenoval predsednik Meddržavnega sodišča (ICJ). Niti v tem primeru ne vidim nobenih težav", je dejala.

Ob tem je Pusićeva izrazila upanje, da se bo spor o meji "uredil na podlagi arbitražnega sporazuma, kakor sta ga ratificirala oba parlamenta".

"Prevzeti moramo odgovornost za stanje v regij" Glede delovanja v regiji pa je dejala, da se Hrvaška se s članstvom v EU ne bo geografsko umaknila iz regije. "Za stabilnost vseh nas je potrebno, da bi prevzeli odgovornost za stanje v regiji," je prepričana Pusićeva.

"Potrebno bo doseči sporazum o reševanju sporov s Srbijo" Ko gre za odprta vprašanja med Hrvaško in Srbijo, bi bilo po njenem mnenju pomembno, da bi uradni Zagreb in Beograd dosegla dvostranski sporazum o reševanju sporov, glede pogrešanih v vojni, odtujenem premoženju ter postopkih za vojne zločine.

"Če bomo to dosegli, se lahko potem pogovarjamo o možnostih za umik medsebojnih tožb za genocid," je še ocenila verjetna nova hrvaška zunanja ministrica.

Ne spreglejte