Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2013,
14.21

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vesna Pusić Tone Kajzer Janez Janša Janez Janša Zoran Milanović

Torek, 19. 2. 2013, 14.21

1 leto, 7 mesecev

Pusićeva in Kajzer se bosta prvič slišala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je na novinarski konferenci v Zagrebu napovedala, da se bo prvič po telefonu slišala s slovenskim državnim sekretarjem Tonetom Kajzerjem.

Kajzerja je predsednik slovenske vlade Janez Janša pooblastil za pogajanja o Ljubljanski banki namesto zunanjega ministra Karla Erjavca. "Res je, da smo zelo blizu končnega dogovora, na tej poti pa smo že izmenjali različne ideje in jih modificirali, da bo dosegli kompromis," je po srečanju s črnogorskim kolegom Igorjem Lukšićem v Zagrebu povedela Pusićeva. "Danes imava s slovenskim državnim sekretarjem prvi telefonski pogovor. Upam, da se bova kar najhitreje dogovorila o sklepnem oblikovanju rešitve, ki jo bosta nato pregledala oba premiera in če se bosta z vsem strinjala, tudi podpisala," je dejala hrvaška zunanja ministrica. Kot je dodala, sta premiera Janez Janša in Zoran Milanović v pogajanja vključena od samega začetka.

Po njenih besedah je Kajzer namesto Erjavca edina sprememba, ko gre za kontinuiteto dosedanjih dogovorov s slovenske strani. "Mi na to spremembo ne vplivamo niti se ne moremo vmešavati. Ko gre za vsebino, smo na pragu dogovora," je sklenila Pusićeva. Za danes je sicer bilo predvideno srečanje Pusićeve in Erjavca v Zagrebu, ki je odpadlo po Janševi odločitvi o imenovanju Kajzerja. Po današnjem telefonskem pogovoru Pusićeve in Kajzerja naj bi bilo znano, kdaj bo prišlo do njunega srečanja.

S črnogorskim kolegom Lukšićem se je Pusićeva pogovarjala o obmejnem režimu in mejnih prehodih med državama po vstopu Hrvaške v EU, ki je načrtovan za 1. julij 2013. Ocenila sta, da začasni sporazum o meji pri polotoku Prevlaka dobro deluje, in se dogovorila, da bodo hrvaško-črnogorska komisija za reševanje spora o meji nadaljevala delo na ravni strokovnjakov, ki bodo poskušali doseči končni dvostranski sporazum o meji.

Ne spreglejte