Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2019,
11.39

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Natisni članek

Belgija Carles Puigdemont

Torek, 4. 6. 2019, 11.39

5 let, 4 mesece

Puigdemont si bo pravno prizadeval doseči mandat evropskega poslanca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Carles Puigdemont | Po referendumu o samostojnosti Katalonije oktobra 2017 in glasovanju v katalonskem parlamentu v korist katalonske samostojnosti so španske oblasti Puigdemonta odstavile in obtožile upora, za kar mu grozi do 30 let zaporne kazni. | Foto Ana Kovač

Po referendumu o samostojnosti Katalonije oktobra 2017 in glasovanju v katalonskem parlamentu v korist katalonske samostojnosti so španske oblasti Puigdemonta odstavile in obtožile upora, za kar mu grozi do 30 let zaporne kazni.

Foto: Ana Kovač

Nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki živi v pregnanstvu v Belgiji, je v ponedeljek zvečer na političnem dogodku v nemškem Hamburgu napovedal, da si bo pravno prizadeval doseči prevzem poslanskega mesta v Evropskem parlamentu. "Šli bomo po svoji poti za dosego naših pravic. In zmagali bomo," je napovedal Puigdemont.

Poleg tega je izrazil prepričanje, da bo lahko sodeloval na ustanovnem zasedanju Evropskega parlamenta, ki bo v začetku julija.

"Evropa mora spoštovati volivce in njihove odločitve. Evropska demokracija bo na preizkušnji in videli bomo, ali bo obveljala volja ljudi," je še dejal nekdanji katalonski predsednik, ki je zagovornik neodvisne Katalonije.

Carles Puigdemont
Novice Puigdemont v Ljubljani: Naš cilj je izboljšati demokracijo #foto

Prepovedali so mu vstop v Evropski parlament

Puigdemont je na nedavnih evropskih volitvah osvojil poslanski mandat, a so njemu in še enemu izvoljenemu poslancu prepovedali vstop v Evropski parlament.

Carles Puigdemont
Novice Puigdemont ne bo smel kandidirati na evropskih volitvah

Bil je vodilni kandidat zavezništva JutsxCat/LLiures per Evropa (Združeni za Katalonijo/Svoboda za Evropo), ki je v Španiji prejela 4,64 odstotka glasov podpore in dva mandata v Evropskem parlamentu.

Po referendumu o samostojnosti Katalonije oktobra 2017 in glasovanju v katalonskem parlamentu v korist Katalonske samostojnosti so španske oblasti Puigdemonta odstavile in obtožile upora, za kar mu grozi do 30 let zaporne kazni. Da bi se izognil zaporu, se je zatekel v Belgijo.

Carles Puigdemont
Novice Puigdemont ustanovil novo katalonsko stranko
Carles Puigdemont
Novice Puigdemont na obletnico razglasitve katalonske samostojnosti z novo stranko
Carles Puigdemont
Novice Puigdemont znova v Belgiji, odločen nadaljevati boj za katalonsko neodvisnost
Ne spreglejte