Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 7. 2018,
12.45

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Belgija neodvisnost Španija Katalonija Puigdemont

Sobota, 28. 7. 2018, 12.45

5 let, 8 mesecev

Puigdemont znova v Belgiji, odločen nadaljevati boj za katalonsko neodvisnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Carles Puigdemont | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki se je štiri mesece po aretaciji v Nemčiji danes vrnil v Belgijo, je na novinarski konferenci v Bruslju zatrdil, da si bo po Evropi še naprej prizadeval za neodvisnost Katalonije.

Puigdemont je iz Nemčije davi prispel v Belgijo, ki si jo je izbral za svoje bivanje in politično delovanje. "Moja politična dejavnost bo imela sedež tam," je že pred dnevi napovedal 55-letni katalonski voditelj, ki se je v Belgijo lahko vrnil, potem ko so španske oblasti preklicale mednarodni priporni nalog zanj.

"To ni konec mojega potovanja. Potoval bom do zadnjega kotička naše celine, da bi branil pravično stvar katalonskega ljudstva," je izjavil danes pred zbranimi novinarji.

Obenem je zagotovil, da njegovo potovanje ne bo končano, dokler ne bodo izpuščeni vsi politični zaporniki, dokler se vsi tisti, ki so v izgnanstvu, ne bodo vrnili in dokler Katalonci ne bodo mogli uresničiti pravice do samoodločbe brez groženj z nasiljem.

"To ni konec mojega potovanja. Potoval bom do zadnjega kotička našega kontinenta, da bi branil pravično stvar katalonskega ljudstva," je izjavil danes Carlos Puigdemont pred zbranimi novinarji.v Belgiji. | Foto: Reuters "To ni konec mojega potovanja. Potoval bom do zadnjega kotička našega kontinenta, da bi branil pravično stvar katalonskega ljudstva," je izjavil danes Carlos Puigdemont pred zbranimi novinarji.v Belgiji. Foto: Reuters

Puigdemonta popoldne pričakujejo v Waterlooju, predmestju Bruslja, kjer mu bodo pripravili slovesen sprejem.

Puigdemont, ki so ga s položaja odstavili po spodletelem poskusu odcepitve Katalonije oktobra lani, je takrat skupaj s še nekaterimi prav tako odstavljenimi sodelavci pobegnil v Bruselj. Konec marca so ga zaradi pripornega naloga, razpisanega v Španiji, aretirali v Nemčiji, čez katero se je v Belgijo vračal iz Finske.

Sodišče v nemškem Schleswig-Holsteinu je prejšnji teden ugodilo zahtevi Španije za izročitev Puigdemonta zaradi zlorabe javnih sredstev, ne pa upora, ta teden pa je to odločitev preklicalo. Špansko vrhovno sodišče je medtem umaknilo mednarodni priporni nalog zanj.

Ne spreglejte