Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 10. 2018,
9.39

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Natisni članek

Carles Puigdemont Španija Katalonija

Nedelja, 28. 10. 2018, 9.39

5 let, 12 mesecev

Puigdemont ustanovil novo katalonsko stranko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Carles Puigdemont | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji katalonski voditelj Carles Puigdemont, ki živi v izgnanstvu v Belgiji, je ustanovil novo stranko, s katero si bo še naprej prizadeval za osamosvojitev Katalonije od Španije. Ustanovno srečanje je bilo v mestu Manresa v osrednjem delu Katalonije, Puigdemont pa se je zbranim oglasil v videoprenosu iz Bruslja.

Stranko so poimenovali La Crida (slovenski prevod "klic"), Puigdemont pa je podpornike v govoru pozval, naj gredo namesto iskanja krivcev za neuspelo razglasitev samostojnosti Katalonije enotno naprej.

Sinoči je minilo natanko leto dni, odkar so v Kataloniji razglasili neodvisnost, ki pa jo je španska vlada zatrla. Puigdemont je imel tako pri ustanavljanju stranke precej težav, saj so številni zagovorniki neodvisnosti za zapahi, drugi pa so se odločili za zmernejšo politično pot.

Carles Puigdemont
Novice Puigdemont na obletnico razglasitve katalonske samostojnosti z novo stranko

Katalonci junija letos spet dobili avtonomijo

Neodvisnost so razglasili na podlagi izida referenduma, na katerem se je 2. oktobra lani velika večina udeležencev izrekla za odcepitev od Španije. Regionalni parlament je nato 27. oktobra potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije.

Posledično je vlada v Madridu odstavila Puigdemonta, ta je nato zbežal v Belgijo, razpustila parlament in Kataloniji začasno odvzela avtonomijo.

Po prisegi nove katalonske vlade junija letos je Katalonija znova dobila avtonomijo, istega meseca pa je zaprisegla nova španska vlada pod vodstvom socialista Pedra Sancheza, ki se zavzema za dialog, tako da so se napetosti med Madridom in Barcelono umirile.

"Leto, ki nas ločuje od zgodovinskega datuma, se ni odvilo po naših željah. A poti nazaj ni," je v sobotnem televizijskem nagovoru ob obletnici dejal novi katalonski voditelj Quim Torra. Zahteval je oprostitev voditeljev gibanja za neodvisnost, ki naj bi se v prihodnjih mesecih zagovarjali pred sodišči.

Katalonija
Novice "Slovenci lažje razumemo Katalonce kot Nemci"
carles puigdemont, katalonija
Novice Katalonci o slovenski zgodbi lahko le sanjajo
Ne spreglejte