SiolNET. Novice Svet
0,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prve države so 2020 že pustile za sabo in vstopile v novo leto #video

0,55

termometer

V nekaterih delih sveta se je že začelo leto 2021. Ob 11. uri po srednjeevropskem času so v novo leto najprej vstopili na Samoi in na tihomorskem otočju Kiribati. Že uro pozneje so prihod leta 2020 pozdravili na Novi Zelandiji, ob 14. uri pa v velikem delu Avstralije, tudi v Sydneyju. Praznovanja potekajo v senci pandemije.

Dunaj Novice Kakšni bodo med prazniki ukrepi v evropskih državah

Leto 2020, ki ga bo večina sveta z veseljem čim prej pozabila, je za nekatere narode že preteklost. Ob 11. uri po slovenskem času so v novo leto vstopili v otoških državah Kiribati, Samoa in Tonga. Uro zatem so vstop v 2021 proslavili na Novi Zelandiji, tako je polnočni ognjemet razsvetlil nebo nad Aucklandom:

Ob 16. uri po srednjeevropskem času so v novo leto vstopili na Japonskem in v Južni Koreji, uro kasneje pa na Kitajskem. Novoletna praznovanja sicer potekajo v senci pandemije koronavirusa. Javnih praznovanj letos večinoma ni, ponekod pa vseeno pripravljajo tradicionalne ognjemete, ki razsvetlijo nebo v prvih minutah novega leta. Eden najveličastnejših je bil po poročanju STA v Sydneyju, vendar je zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa potekal brez množice gledalcev, ki se običajno zberejo v tamkajšnjem pristanišču. Oblasti so ljudi pozvale, naj si dogajanje ogledajo preko prenosa v živo, zbiranje ob pristanišču je bilo namreč dovoljeno.

Večina Japoncev je prihod novega leta pričakala doma v družinskem krogu. Odpovedali so tradicionalni novoletni dogodek, na katerem cesar Naruhito in preostali člani cesarske družine pozdravijo podanike. V Južni Koreje so oblasti prepovedale zasebna zbiranja več kot petih oseb ter zaprle smučarska središča in druge turistične destinacije.

Borut Pahor Novice Pahor v novoletni poslanici: Zmagali bomo in okrevali

Prvi bodo v novo leto vstopili v Grčiji

V Severni Koreji je po drugi strani novo leto na glavnem trgu v Pjongjangu pričakala množica ljudi, ki so spremljali koncert in uživali v ognjemetu. Na Kitajskem so odpovedali tradicionalni novoletni svetlobni šov v Pekingu. Praznovanja so omejili v mestih po vsej državi. Na Tajvanu so prav tako pripravili znameniti ognjemet z nebotičnika Taipei 101. Petminutno predstavo ob 509 metrov visoki stolpnici je popestrilo okoli 16 tisoč raket, piše STA.

Izmed evropskih držav bodo v novo leto prvi vstopili v Grčiji, na Finskem, v baltskih državah in v Romuniji, večji del Evrope pa ob polnoči po srednjeevropskem času. Na vzhodno obali ZDA, vključno z New Yorkom se bo novo leto začelo v petek ob 6. uri po srednjeevropskem času,

Kot zadnje naseljeno območje bo v novo leto vstopila Ameriška Samoa - tam bodo polnoč dočakali, ko bo v Sloveniji že poldne 1. januarja. Povsem zadnja bosta leto 2021 uro pozneje dočakala nenaseljena tihomorska Bakerjev otok in Howlandov otok.

Preberite še:

Policijska kontrola Novice Za silvestrovo in 1. januarja dovoljeno prehajanje občinskih in regijskih meja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin