Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 5. 2014,
12.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

poplave BiH humanitarna pomoč

Torek, 20. 5. 2014, 12.22

7 let, 12 mesecev

Proti BiH in Srbiji odrinil konvoj s humanitarno pomočjo žrtvam poplav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Iz Državnega logističnega centra za zaščito in reševanje v Rojah pri Ljubljani je v BiH ter Srbijo odrinil konvoj z materialno humanitarno pomočjo, ki so jo za žrtve zbirale humanitarne organizacije.

Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek se je ob tem zahvalila vsem, ki so sodelovali pri zbiranju pomoči.

"Slovenska vlada bo po potrebi pomagala tudi naprej" "Iskrena hvala vsem ljudem, ki pomagajo, in vsem organizacijam, ki sodelujejo pri zbiranju pomoči. Slovenska vlada bo po potrebi pomagala tudi naprej, ker katastrofa je res velika," je povedala premierka v odstopu.

Bratuškova je sicer v ponedeljek sklicala sestanek s humanitarnimi organizacijami in veleposlaniki Srbije, Bosne in Hercegovine (BiH) in Hrvaški glede organiziranega prevoza humanitarne pomoči, ki se je zbirala v Sloveniji.

13 tovornjakov in 30 pripadnikov Slovenske vojske Danes je tako iz logističnega centra v Rojah odrinil prvi konvoj, ki ga je organizirala Slovenska vojska. V konvoju je 13 tovornjakov, sodeluje pa 30 pripadnikov Slovenske vojske, od tega bo 26 voznikov in štirje spremljevalci.

"Z Rdečim križem pa smo se medtem dogovorili, da se bo šest civilnih tovornjakov, ki so zbrani na Dolenjskem, v Cerkljah priključilo temu konvoju," je ob odhodu konvoja povedal obrambni minister, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič. Razložil je, da se bo ta konvoj 19 tovornih vozil odpeljal v Srbijo in BiH, kjer jih bodo čakale bosanske in srbske oblasti ter humanitarne organizacije. Pomoč bodo nato razdelili tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

Dogovorili so se za lažji prehod vozil "Naj se še enkrat zahvalim ljudem, da so nesebično prispevali k tej humanitarni akciji," je povedal Jakič in dodal, da se je pomoč zbirala na več lokacijah po Sloveniji in da so štiri tovornjake natovorili v Velenju, tri tovornjake v vojašnici Edvarda Peperka, preostale pa v Rojah. Jakič je še pojasnil, da so se dogovorili z državami, prek katerih bo potovala pomoč, da bodo vozila oproščena cestnin in drugih ovir, da bodo lahko čim prej prispela na cilj.

Humanitarno pomoč, ki jo prevaža ta konvoj, so zbirali Rdeči Križ, Karitas in druge humanitarne organizacije. Predsednik Rdečega križa Slovenije Franc Košir je dejal, da je v tovornjakih konvoja največ pitne vode. "Precej je tudi prehrambnih izdelkov in odej," je še povedal Košir. Ob tem je dodal, da se pomoč zbira še naprej in so zbrane količine velike, zato bo kmalu treba organizirati dodatne prevoze, nekatere od njih pa bo zagotovil tudi Rdeči Križ.

Vlada je nato na dopisni seji odločila, da Srbiji na podlagi dodatne prošnje prek Evropskega centra za usklajevanje in koordinacijo mednarodne pomoči (ERCC) za pomoč ob poplavah pošlje dodatno muljno črpalko. Črpalko bodo upravljale slovenske reševalne ekipe, ki so že na lokaciji Termoelektrarne Nikola Tesla v Obrenovcu, ki jo ogroža voda.

Pomoči prizadetim se je pridružila tudi ljubljanska občina. Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića sta konec prejšnjega tedna na poplavljeno območje v Srbiji in BiH odšli ekipi iz Gasilske brigade Ljubljana ter prostovoljnih gasilskih društev, v sredo pa sledi njuna zamenjava. Poleg tega bo občina ponudila uporabo vozil, ki bodo v pomoč pri čiščenju po poplavah, sodelavcem na občini pa bodo omogočili, da gredo na pomoč v svoje kraje. Janković je še povedal, da razmišljajo tudi o organizaciji humanitarnega koncerta v naslednjih treh tednih, na katerem bi vsa zbrana sredstva namenili za pomoč po poplavah.

Naslednji dve nedelji nabirka za pomoč žrtvam poplav Pomoč za odpravljanje posledic poplav bo nudila tudi slovenska Katoliška cerkev. Slovenski škofje so se odločili, da bo naslednji dve nedelji po vseh slovenskih župnijah nabirka za pomoč žrtvam poplav. Polovico zbranih finančnih sredstev bodo slovenske škofije posredovale nadškofiji Sarajevo, drugo polovico nadškofiji Beograd.

Način pošiljanja oziroma oproščanja pošiljk človekoljubne pomoči Bosni in Hercegovini se je spremenil, so sporočili iz slovenske carinske uprave. Uprava za neposredno obdavčenje BiH jih je namreč v ponedeljek obvestila, da bodo pošiljke humanitarne pomoči odslej podvržene rednim carinskim postopkom in inšpekcijskim kontrolam. Za humanitarne pošiljke je tako treba vložiti deklaracijo prek špediterja.

Srbska carinska uprava pa je pozivu posameznikom in organizacijam po vsej Evropi, ki pošiljajo pomoč prizadetim v poplavah v Srbiji, opozorila na nujnost nadzora blaga na meji s Srbijo, ker bi nenadzorovan prehod človekoljubne pomoči lahko povzročil dodatne probleme.

Društvo Adra Slovenija je že včeraj poslalo prvi konvoj pomoči Humanitarno društvo Adra Slovenija je že včeraj v Bosno poslalo prvi konvoj pomoči, in sicer 22 ton hrane in oblačil. Konvoj je z urejenimi dokumenti brez težav prestopil meje in carino. Ko so včeraj okoli polnoči poslali naslednji tovornjak in kombi s približno desetimi tonami pomoči, pa so konvoj na meji ustavili, je povedala Patricija Virtič iz omenjenega društva.

Se bo podobno zgodilo tudi v Srbiji? "Pravila carinjenja so se spremenila čez noč, prehod čez mejo brez carinjenja trenutno ni mogoč," pravi in dodaja, da na meji zahtevajo, da se njihov tovor obravnava kot vsak drug, zato bi morali vso humanitarno pomoč raztovoriti. To samo po sebi po navedbah Virtičeve sicer ni težavno, a kot pravi: "Imamo prostovoljce, ki pa imajo na voljo omejen prosti čas. Čakamo lahko še kakšno uro ali dve."

Virtičeva ob tem ni mogla skriti določene mere razočaranja. Skrbi jih tudi, da se kaj podobnega ne bi zgodilo na meji s Srbijo. Kot so sicer zapisali v društvu, je njihova predsednica organizacije sicer že na vezi z vladnim kabinetom, vpletena so konzularna predstavništva, kljub temu pa naj bi bili na meji za zdaj neomajni. Mogoče je tudi, da se bodo tovornjaki s pomočjo morali vrniti nazaj v Slovenijo, dodajajo v društvu.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, želijo s pomočjo medijev doseči mednarodni pritisk, s katerim bi omogočili dostavo humanitarne pomoči na poplavljena območja.

Ne spreglejte