Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2019,
10.24

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

17

Natisni članek

Rusija

Torek, 13. 8. 2019, 10.24

4 leta, 8 mesecev

Protesti v Moskvi: policist žensko udaril v trebuh. Minister odredil preiskavo. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

17

Rusko notranje ministrstvo je v ponedeljek odprlo preiskavo domnevnega policijskega nasilja, potem ko se je na spletu pojavil posnetek policista, ki je med protesti v Moskvi v soboto udaril žensko v trebuh.

Na posnetku, ki je zbral že več kot 360 tisoč ogledov, je videti mlado žensko, ki jo vlečejo štirje policisti v polni opremi, eden od njih pa jo udari v trebuh. Video je sprožil val kritik in ogorčenja.

Policisti so jo odvlekli, ker je oporekala aretaciji invalida

V pogovoru za spletni portal Mediazona je ženska, 26-letna Darija Sosnovska, pojasnila, da so jo policisti odvlekli s protestov, ker je oporekala aretaciji invalida. "Policisti so začeli teči proti meni," je dejala. Glede udarca v trebuh je povedala, da je bilo zelo neprijetno. "Takoj sem dobila povsod krče, nisem mogla dihati," je dodala. Skupaj s preostalimi pridržanimi so jo nato odpeljali na policijsko postajo, kjer ni imela dostopa do odvetnika, po več urah pa so jo brez opozorila izpustili, je še pojasnila.

Notranje ministrstvo je odprlo notranjo preiskavo primera in obljubilo, da bodo vpleteni odgovarjali za svoja dejanja.

protest, Moskva, 10.8.2019
Novice Ruska policija vdrla v pisarno nesojene moskovske svetnice #video

Na protestih v Moskvi se je v soboto zbralo več deset tisoč ljudi, ki so pozivali k svobodnim volitvam. K protestom poziva ruska opozicija zaradi izključitve njenih kandidatov iz volitev v moskovski mestni svet.

Mestne oblasti protestov običajno ne dovolijo, zato je policija do zdaj aretirala na stotine protestnikov. Sobotni shod so oblasti sicer odobrile in na njem niso aretirale nikogar, so pa po protestih aretirale 136 ljudi, ki so želeli demonstrirati še blizu uradov mestnih oblasti.

Opozicija je začela protestirati, potem ko moskovske volilne oblasti na kandidatno listo za volitve 8. septembra niso uvrstile 57 kandidatov, med drugim tudi priljubljenih opozicijskih politikov, kot so Ilja Jašin, Ljubov Sobol in Dmitrij Gudkov. Volilna komisija je postavila več pogojev za njihovo kandidaturo. Med drugim je moral vsak zbrati 5.000 glasov podpore, a jih komisija vseeno ni želela registrirati, češ da so nekatere podpise ponaredili.

Kremelj stopil v bran ravnanju policije ob protestih v Moskvi

Kremelj je stopil v bran ravnanju policije ob protestih v Moskvi, na katerih protestniki zahtevajo svobodne volitve v mestni svet. To je prvi odziv Kremlja na proteste, ki se vrstijo že več tednov. "Verjamemo, da je bil odločen pristop policije za zajezitev nemirov popolnoma upravičen," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po oceni ruskih oblasti policisti izpolnjujejo svojo dolžnost in zagotavljajo varnost, je dodal.

Po besedah Peskova se Kremelj ne strinja s tistimi, ki označujejo trenutno dogajanje za politično krizo. Protesti se dogajajo v številnih državah, je dodal.

Ruski predsednik Vladimir Putin se sicer še ni odzval na proteste. Kot je pojasnil Peskov, Putin spremlja dogajanja, a se še ni odzval, saj se v Rusiji vsak dan zgodi ogromno število dogodkov.

protesti moskva Ljubov Sobol
Novice Ruske oblasti grozijo z odvzemom otrok protestnikov
Ne spreglejte