Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
12.32

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Francija protesti Rumeni jopiči referendum

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 12.32

5 let, 2 meseca

Protesti rumenih jopičev: Macron razmišlja tudi o referendumu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
protesti Pariz Francija rumeni jopiči | Protestniki gibanja rumenih jopičev so v soboto že dvanajstič zapored preplavili trge in ulice francoskih mest. | Foto Reuters

Protestniki gibanja rumenih jopičev so v soboto že dvanajstič zapored preplavili trge in ulice francoskih mest.

Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron razmišlja o organizaciji referenduma o gospodarskih in socialnih reformah, da bi s tem pomiril protestnike gibanja rumenih jopičev, je v nedeljo pisal francoski tednik Journal du Dimanche. Če bo do referenduma dejansko prišlo, bi bil ta prvi v Franciji po 14 letih, hkrati z evropskimi volitvami pa bi potekal 26. maja, je dejal vir v francoski vladi.

Na referendumu naj bi ljudi vprašali, ali si želijo zmanjšanja števila poslancev, za kar se je v svoji volilni kampanji zavzemal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Francoze bi vprašali tudi, ali se strinjajo z omejitvijo števila mandatov poslancev.

protesti Pariz Francija rumeni jopiči
Novice Rumeni jopiči že dvanajsto soboto na ulicah francoskih mest

Macron: Na mizi je tudi referendum

Da francoski predsednik pripravlja referendum, je prvi poročal francoski satirični časnik Le Canard Enchaine. "To je ena od stvari, ki so na mizi," se je na njegovo poročanje v četrtek odzval Macron.

Francoska ministrica za evropske zadeve Nathalie Loiseau je v nedeljo dejala, da predsednik ne izključuje možnosti referenduma, vendar pa glede tega še ni sprejel dokončne odločitve. Dejala je še, da je še prezgodaj govoriti o referendumu, dokler poteka nacionalna javna razprava.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v odzivu na poročanje medijev dejal, da ne izključuje možnosti referenduma. | Foto: Reuters Francoski predsednik Emmanuel Macron je v odzivu na poročanje medijev dejal, da ne izključuje možnosti referenduma. Foto: Reuters

Omenjeno razpravo je francoska vlada začela 15. januarja v iskanju odgovorov za izhod iz krize, ki jo je sprožilo gibanje rumenih jopičev. Omenjeno gibanje od sredine lanskega novembra po vsej Franciji prireja proteste proti fiskalni in socialni politiki vlade, ki je po mnenju udeležencev nepravična, francoskega predsednika pa protestniki pozivajo k odstopu.

Rumeni jopiči, 26. januar 2019
Novice Tako jih je v Parizu skupil eden vodij gibanja rumenih jopičev #video

Referendum v Franciji doslej razpisali le devetkrat

Referendum po poročanju AFP velja za možno končno dejanje nacionalne razprave, s katerim bi se tudi odzvali na zahteve rumenih jopičev po več neposredne demokracije.

V skladu z ustavo iz leta 1958 lahko francoski predsednik razpiše referendum, a to pravico so doslej uporabili le devetkrat. Nazadnje leta 2005, in sicer hkrati z referendumom o novi evropski ustavi, ki so jo Francozi zavrnili, kar je bil boleč poraz za tedanjo vlado predsednika Jacquesa Chiraca.

Voditeljica skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen je ocenila, da želi Macron z referendumom odvrniti pozornost državljanov od prihajajočih volitev v Evropski parlament. | Foto: Reuters Voditeljica skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen je ocenila, da želi Macron z referendumom odvrniti pozornost državljanov od prihajajočih volitev v Evropski parlament. Foto: Reuters

Protesti rumenih jopičev
Novice Francija: novi spopadi med rumenimi jopiči in policijo

Le Penova: Macron želi odvrniti pozornost državljanov od evropskih volitev

Vodja opozicijskih republikancev Laurent Wauquiez je medtem dejal, da Macron tvega, če bodo referendumska vprašanja vezana samo na delovanje parlamenta. Opozoril je, da so tovrstne zadeve "zelo oddaljene od skrbi in prioritet Francozov".

Voditeljica skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen je poudarila, da želi Macron z referendumom odvrniti pozornost državljanov od evropskih volitev, na katerih si njena stranka želi zmagati. Glede na javnomnenjske raziskave sta Macronova stranka Naprej, republika! in Nacionalna fronta dokaj izenačeni. Obe stranki bi na evropskih volitvah dobili 21 odstotkov glasov.

Ne spreglejte