Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
29. 3. 2021,
17.45

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

12

Natisni članek

Angola bogastvo denar investicije Afrika

Ponedeljek, 29. 3. 2021, 17.45

3 leta

Propad najbogatejše Afričanke, za katero delajo izraelski obveščevalci

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

12

Isabel dos Santos | Isabel dos Santos je bila rojena leta 1973 v Bakuju v takratni Sovjetski zvezi, kjer je njen oče med študijem spoznal njeno mamo Tatiano Kukanovo. | Foto Reuters

Isabel dos Santos je bila rojena leta 1973 v Bakuju v takratni Sovjetski zvezi, kjer je njen oče med študijem spoznal njeno mamo Tatiano Kukanovo.

Foto: Reuters

Isabel dos Santos je bila nekoč najbogatejša ženska v Afriki, a jo je revija Forbes januarja letos, potem ko so sodišča njej in njenemu možu v več državah zaradi sodnih postopkov zamrznila premoženje, umaknila z lestvice milijarderjev. S pomočjo izraelskega obveščevalnega podjetja se trudi dokazati, da gre za zaroto.

Hči nekdanjega angolskega socialističnega predsednika Joseja Eduarda dos Santosa, ki je državo na avtokratski način vodil med letoma 1979 in 2017, je med njegovo vladavino postala solastnica številnih podjetij, med drugim na področju bančništva in telekomunikacij. Leta 2014 je bilo njeno premoženje vredno 3,14 milijarde evrov.

Junija 2016 je bila imenovana tudi za direktorico državne naftne družbe Sonangol, prav tako se je ukvarjala s trgovino z diamanti. 

Novice Nepredstavljivi zločini islamistov kot iz najhujše nočne more

Že tako obubožano državo ogoljufala za okoli milijardo dolarjev

Po upokojitvi njenega očeta je leta 2017 postal novi predsednik države Joao Lourenco, ki je bil del dos Santosovega režima, a se je odločil počistiti s korupcijo v državi, ki se je razširila v času njegovega predhodnika. 

Že kmalu po prihodu na oblast je tako Isabel dos Santos odstranil s položaja direktorice Sonangola. Januarja 2020 so jo angolske oblasti obtožile ponarejanja in pranja denarja ter zamrznile njeno premoženje.

Obtožnico zoper njo so vložili po tem, ko je več svetovnih medijev objavilo dokumente, ki razkrivajo, kako so oblasti dos Santosovi in njenemu možu omogočile izkoriščanje državnega premoženja. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev je po preučitvi 700 tisoč dokumentov ugotovil, da je že tako obubožano državo v poslih z nafto in diamanti ogoljufala za okoli milijardo dolarjev, pri čemer je ogromno denarja končalo v davčnih oazah.

Aleksandar Joksimović
Trendi Umrl eden najslavnejših modnih oblikovalcev nekdanje Jugoslavije

Rešiti se poskuša tudi s pomočjo izraelskega podjetja

"Princesa", kot so jo poimenovali v domovini, trdi, da gre za prevaro in zaroto Joaa Lourenca. Obtožbe so po njenih besedah popolnoma lažne in politično motivirane. To zdaj poskuša dokazati tudi v enem od sodnih postopkov, ki tečejo proti njej.

Angolska telekomunikacijska družba Unitel, katere četrtinska lastnica je bila, namreč s tožbo zahteva povračilo posojil, ki so ji bila izplačana. Po poročanju Financial Timesa je Isabel dos Santos v postopek na sodišču vložila tudi tajne posnetke, ki razkrivajo, da gre v celotni zadevi za poskus uničenja njenega bogastva in osebno maščevanje novega predsednika.

Posnetke je posnelo zasebno izraelsko obveščevalno podjetje Black Cube, ki so ga ustanovili nekdanji pripadniki obveščevalne službe Mosad. Na posnetkih naj bi se znašli ljudje iz Lourencovega kroga. Glede na dokumente, v katere so imeli vpogled v uredništvu Financial Timesa, naj bi bilo iz posnetkov razvidno, da je nova oblast ustanovila delovno skupino, ki se je osredotočila na diskreditacijo dos Santosove, pri čemer je uporabila "državno institucionalizirano moč" in montirane pravne postopke. Razvidno naj bi bilo tudi, da za lanskimi razkritji novinarjev stojijo angolske obveščevalne službe.

Petr Kellner
Novice V helikopterski nesreči umrl lastnik POP TV
Lani umrla njen mož in osebni bankir
47-letna Isabel dos Santos je mati treh otrok. Od lanskega novembra je vdova. Njen 48-letni mož Sindika Dokolo, poslovnež iz Konga, je namreč umrl v nesreči med potapljanjem v Dubaju. Le nekaj dni pred tragedijo je na Twitterju objavila spodnjo fotografijo z možem in enim izmed njunih otrok.
Nekaj mesecev pred usodno nesrečo je Nizozemska Dokolu zaradi sumljivih poslov preprečila razpolaganje z njegovim podjetjem Exem Energy BV, ki je med drugim poslovalo tudi z že zgoraj omenjeno angolsko družbo Sonangol.

Lani so na Portugalskem, kjer so ji prav tako zamrznili premoženje, našli mrtvega tudi bankirja Nuna Ribeira da Cunho, ki je bil omenjen v dokumentih, ki so jih razkrili novinarji. Portugalec je delal v banki Eurobic, v kateri je bila dos Santosova največja delničarka, in skrbel za njene račune. Storil naj bi samomor, so navedle portugalske oblasti.

Dos Santosovi so sicer na Portugalskem zamrznili tudi delež v ponudniku televizije in internetnih povezav Nos. Zoper Portugalsko je zato na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu sprožila postopek.
Ne spreglejte