Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 3. 2021,
13.05

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

6

Natisni članek

modni oblikovalec Aleksandar Joksimović

Ponedeljek, 29. 3. 2021, 13.05

3 leta

Umrl eden najslavnejših modnih oblikovalcev nekdanje Jugoslavije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

6

Aleksandar Joksimović | Aleksandar Joksimović leta 1967 z modeli v oblekah iz njegove najslavnejše kolekcije Simonida | Foto Wikimedia Commons

Aleksandar Joksimović leta 1967 z modeli v oblekah iz njegove najslavnejše kolekcije Simonida

Foto: Wikimedia Commons

Na vrhuncu kariere so ga klicali "kralj škarij", v svoje vrste so ga vabili celo iz slavne modne hiše Dior, a jih je zavrnil.

Pri 87 letih je zaradi posledic okužbe s koronavirusom umrl Aleksandar Joksimović, srbski modni oblikovalec, ki je veljal za eno največjih zvezd jugoslovanske mode, poročajo srbski mediji.

V Prištini rojeni Joksimović se je z modo začel ukvarjati v 60. letih prejšnjega stoletja in velja za začetnika, pravzaprav edinega modnega oblikovalca, ki se je v nekdanji Jugoslaviji ukvarjal z visoko modo.

V povojnem času v Jugoslaviji poklic modnega oblikovalca praktično ni obstajal, oblačila so morala biti predvsem funkcionalna in gospodarna, medtem ko je estetski vidik veljal za nepomembnega. Da bi pobegnili uniformiranosti, so se ljudje zatekali k domačemu šiviljstvu (in nakupom v Trstu), Joksimović pa je bil prvi, ki je k spremembam v tekstilni industriji javno pozval in bil tudi njihov zaščitni obraz.

Prva kolekcija, ki jo je oblikoval, so bile šolske uniforme, nato pa se je zaposlil v beograjskem Centrotekstilu v oddelku za izvoz.

Njegov veliki preboj je pomenila kolekcija Simonida, ki jo je v Beogradu predstavil leta 1967, navdih zanjo pa je iskal v srbskih narodnih nošah in vplivih Bizanca. Kolekcijo Simonida je istega leta predstavil tudi na mednarodnem modnem festivalu v Moskvi ob boku kolekcij Coco ChanelChristiana Diorja in Pierra Cardina ter z njo požel ogromno pozornosti.

STIL... STYLE... Kolekcija "Simonida" jugoslovenskog modnog kreatora Aleksandra Joksimovića, koji je kreirao i za...

Posted by Manual muzej zaboravljenih umetnosti - Manual Forgotten Arts Museum on Monday, April 11, 2016

Takrat naj bi iz modne hiše Dior dobil povabilo, da pride delat zanje, a jih je zavrnil, da bi ostal in delal v Jugoslaviji, kjer je bila njegova najslavnejša stranka Jovanka Broz, žena Josipa Broza - Tita. Zanjo je vsako leto oblikoval več kostimov in oblek, ki jih je nosila na srečanjih s tujimi državniki in tako promovirala jugoslovansko tekstilno industrijo.

Oblačil je tudi največje zvezde takratne estrade, kot so pevke Tereza KesovijaJosipa Lisac in Olivera Katarina ter igralka Milena Dravić, o kateri je izjavil, da je "idealna Beograjčanka".

Joksimović je Centrotekstil zapustil leta 1987 in svoje delo nadaljeval kot svobodnjak, leta 1995 pa se je upokojil.

Pierre Cardin
Trendi Umrl je sloviti modni oblikovalec Pierre Cardin
Ne spreglejte