SiolNET. Novice Svet
4,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nepredstavljivi zločini islamistov kot iz najhujše nočne more

4,39

termometer

Uporniške islamistične milice na severu Mozambika obglavljajo otroke, svarijo človekoljubne organizacije. Ena od mater je razkrila, da je med skrivanjem s svojimi otroki videla, kako so obglavili njenega 12-letnega sina, ki se mu ni uspelo skriti skupaj z njo.

"Tisto noč so napadli našo vas in požgali naše domove. Ko se je vse začelo, sem bila doma skupaj s svojimi štirimi otroki. Poskušali smo zbežati v gozd, a so zajeli mojega najstarejšega sina in ga obglavili. Nič nismo mogli storiti, saj bi ubili tudi nas," je po poročanju BBC povedala mati.

Neka druga mati je povedala podobno zgodbo o tem, kako so obglavili njenega 11-letnega sina.

Že več kot 2.500 mrtvih

Od začetka upora islamistov v severni regiji Cabo Delgado je umrlo več kot 2.500 ljudi, z domov pa jih je zbežalo okoli 700 tisoč. 

Prisegli so zvestobo Islamski državi

Uporniki, ki so se poimenovali Al Šabab, kar v arabščini pomeni mladi, so svoj krvavi boj začeli leta 2017. Dve leti kasneje so prisegli zvestobo sunitski teroristični organizaciji Islamska država. Predstavniki Al Šababa poudarjajo predvsem, da državo vodijo nepošteni neverniki, zato si prizadevajo za islamsko vlado.

Provinca polna naravnih bogastev

V provinci Cabo Delgado je veliko naravnih bogastev, predvsem zemeljskega plina in dragih kamnov. Njeno prebivalstvo je večinoma islamske veroizpovedi, medtem ko je v celotnem Mozambiku, ki ima 30 milijonov prebivalcev, muslimanov okoli 18 odstotkov. Večina prebivalcev v državi je sicer kristjanov.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin