Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2023,
7.16

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Natisni članek

parlamentarne volitve volitve Tajska

Ponedeljek, 15. 5. 2023, 7.16

11 mesecev, 4 tedne

PARLAMENTARNE VOLITVE NA TAJSKEM

Prodemokratična opozicija dosegla prepričljivo zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Tajska volitve | Po mnenju opazovalcev bi Tajsko lahko čakali protesti, če izvolitev premierja ne bo odražala volje ljudi.  | Foto Reuters

Po mnenju opazovalcev bi Tajsko lahko čakali protesti, če izvolitev premierja ne bo odražala volje ljudi.

Foto: Reuters

Prodemokratična opozicija na Tajskem je na nedeljskih parlamentarnih volitvah dosegla prepričljivo zmago. Po 99 odstotkih preštetih glasovnic je zmagovalka stranka Move Forward pod vodstvom 42-letnega Pite Limjaroenrat, ki je po podatkih volilne komisije osvojila približno 150 sedežev v 500-članskem parlamentu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na drugo mesto se je z okoli 140 sedeži uvrstila prav tako opozicijska stranka Pheu Thai, ki jo vodi 36-letna Paetongtarn Shinawatra in ki so ji javnomnenjske raziskave napovedovale zmago. Z vojsko podprta vladajoča stranka Združeni tajski narod, ki je prišla na oblast po državnem udaru leta 2014, je utrpela velike izgube.

Na končne rezultate volitev bo treba počakati še nekaj tednov.

Pita Limjaroenrat je na Twitterju že zapisal, da je pripravljen postati naslednji predsednik tajske vlade. Njegova stranka se med drugim zavzema za odpravo obveznega služenja vojaškega roka in reformo monarhije. "Skupaj bomo spremenili državo," je še tvitnil in dodal, da želi biti na čelu vlade za vse Tajce, tudi tiste, ki se z njegovo politiko ne strinjajo.

Generali so leta 2017 spremenili ustavo 

Čeprav se koalicija med stranko Naprej in Pheu Thai zdi verjetna, obe stranki za vstop v vlado potrebujeta podporo drugih strank. Generali so namreč po vojaškem udaru leta 2017 spremenili ustavo v svojo korist: poleg 500 novoizvoljenih poslancev o vodji vlade odloča tudi 250 neizvoljenih senatorjev, ki jih imenuje vojska. Malo verjetno je, da bodo ti podprli opozicijo.

Tako bi lahko zdajšnji premier Prayut Chan-o-cha, ki je na oblasti od leta 2014, ali druga z vojsko povezana stranka kljub porazu na volitvah teoretično vodil manjšinsko vlado. Prayut je sicer pred dnevi napovedal, da se bo v primeru poraza umaknil iz politike.

Da lahko stranka predlaga kandidata za premierski položaj, mora osvojiti vsaj 25 sedežev v spodnjem domu. Za izvolitev kandidat potrebuje skupno 376 glasov v obeh domovih parlamenta, kar pomeni, da bo oblikovanje koalicije za opozicijo najverjetneje neizbežno.

Po mnenju opazovalcev bi Tajsko lahko čakali protesti, če izvolitev premierja ne bo odražala volje ljudi. Mnogi pa se bojijo, da bi lahko ob morebitni zmagi opozicije posredovala vojska. Država ima namreč dolgo zgodovino državnih udarov. Nenazadnje se je tudi Prayut leta 2014 kot načelnik tajske vojske na oblast zavihtel z vojaškim udarom, v katerem je z oblasti spravil teto Paetongtarn, Yingluck Shinawatra.

Paetongtarn Shinawatra
Novice Na Tajskem so se zaprla volišča, neuradno v vodstvu opozicija
Ne spreglejte