SiolNET. Novice Svet
1,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriški senat v drugi ustavni obtožbi znova ni obsodil Trumpa #video

1,55

termometer

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je prestal tudi zgodovinsko drugo ustavno obtožbo. Senat je sicer ob 50 demokratih in sedmih republikancih glasoval za obsodbo s 57 glasovi proti 43, vendar bi bila za uspeh obsodbe potrebna dvotretjinska večina 100-članskega senata. 

Donald Trump Novice Senat začel sodni proces v drugi ustavni obtožbi Trumpa

Donald Trump si je drugo ustavno obtožbo prislužil zaradi napada njegovih privržencev na ameriški kongres 6. januarja, pri čemer je umrlo pet ljudi. Trump bi naj jih po trditvah kritikov do napada pripravil z zavajanjem glede izida predsedniških volitev 3. novembra lani. Po volitvah je v nasprotju z večkrat potrjenimi izidi po zveznih državah trdil, da je premagal demokratskega izzivalca Josepha Bidna, in Bidnovo zmago razglašal za prevaro.

 

Trumpovi odvetniki poskušali ustavno obtožbo razglasiti za neustavno

Trump je najprej poskusil s tožbami, ki so padale na sodiščih, saj ni imel dokazov za trditve o prevarah, nato je pritiskal na državne uradnike, naj spremenijo izid volitev, podpiral proteste proti volilnim izidom in dva meseca ponavljal, da je šlo za prevaro. Pred napadom na kongres so Trumpu očitali, da je privržencem naročil, naj gredo proti kongresu in se borijo, sicer jim bodo vzeli državo. 

Demokratski upravitelji ustavne obtožbe iz predstavniškega doma kongresa so od torka nizali dokaze o tem in prikazovali videoposnetke Trumpovih izjav ter nasilja, ki so ga povzročile. Trumpovi odvetniki so najprej skušali ustavno obtožbo razglasiti za neustavno, ker ga po 20. januarju več ni na položaju.

Donald Trump Novice Preigravali možnost, da bi okuženega Trumpa priključili na ventilator

Njegove izjave kot zaščitena pravica do izražanja

Senat je na začetku sojenja Trumpu z večino glasov ta argument zavrnil, Trumpovi odvetniki pa so v nadaljevanju vztrajali, da so bile njegove izjave o volitvah ustavno zaščitena pravica do izražanja, poleg tega naj ne bi z ničimer spodbujal k napadu na kongres. Osredotočili so se na en stavek njegovega govora na zborovanju pred napadom, ko je privržencem naročil, naj bodo mirni.

Proces je dokazal, da je Trump v času napada čakal najmanj dve uri, preden je svoje privržence pozval, naj se umaknejo. Vmes jih je še podžigal s ponavljanjem laži glede izida volitev in napadal lastnega podpredsednika Mika Pencea, ki na formalni potrditvi izida volitev elektorjev zveznih držav ni hotel kršiti ustave in pripisati zmage Trumpu.

Senat je ob 50 demokratih in sedmih republikancih glasoval za obsodbo s 57 glasovi proti 43. | Foto: Reuters Senat je ob 50 demokratih in sedmih republikancih glasoval za obsodbo s 57 glasovi proti 43. Foto: Reuters

To je po senatnem glasovanju v bistvu povedal celo vodja senatne manjšine republikanec Mitch McConnell, ki je dejal, da je do napada prišlo zaradi laži, s katerimi so ljudi hranili po volitvah. McConnell je kljub temu skupaj z 42 republikanskimi kolegi glasoval proti obsodbi Trumpa.

"Nobenega dvoma ni, da je Trump praktično in moralno odgovoren za dogodke tistega dne. Ljudje, ki so napadli to zgradbo, so verjeli, da izpolnjujejo želje in navodila svojega predsednika. Napadli so v njegovem imenu, nosili njegove transparente in kričali zvestobo," je dejal McConnell in dodal, da to ni nič čudnega glede na laži, s katerimi je pital podpornike.

Donald Trump Novice Dan D za Trumpa

Lov na čarovnice

Vendar pa je glasoval proti obsodbi, ker senat ni pristojen za obsodbo nekdanjega predsednika. "To telo ni bilo narejeno kot najvišje moralno razsodišče države," je dejal in dodal, da bi, če bi bil Trump še vedno na položaju, skrbno razmislil o možnosti obsodbe. Ustavna obtožba ima namreč le eno sankcijo, to je odstavitev s položaja. Senat lahko šele v primeru obsodbe glasuje o prepovedi opravljanja javnih funkcij obsojenega.

Vodja senatne večine demokrat Chuck Schumer je po glasovanju dejal, da bo 6. januar v ameriški zgodovini ostal kot dan sramote, skupaj z glasovi vseh tistih, ki so glasovali proti obsodbi. Pohvalil je sedem republikancev, ki so imeli dovolj poguma, da glasujejo za obsodbo, in menil, da madeža Trumpovih dejanj ne bo mogoče nikoli oprati.

Trumpa je izid glasovanja v senatu seveda razveselil. | Foto: Reuters Trumpa je izid glasovanja v senatu seveda razveselil. Foto: Reuters

Trumpa je izid glasovanja v senatu seveda razveselil in mu dal novega poguma. V dolgi izjavi je med drugim kritiziral ustavno obtožbo in zagotovil, da se je njegovo gibanje šele prav začelo. Zahvalil se je svojim odvetnikom in branilcem v kongresu, ki so po njegovih besedah ponosno branili ustavo in sveta pravna načela ZDA.

"Šlo je za še eno poglavje v največjem lovu na čarovnice v zgodovini naše države. Naše zgodovinsko, domoljubno in čudovito gibanje, da naredimo Ameriko spet veliko, se je šele prav začelo," je med drugim sporočil Trump. Večina senatorjev je vendarle glasovala za obsodbo in ob tem celo sedem republikancev.

To je bilo prvič doslej v ustavnih obtožbah Billa Clintona in Trumpa, da je večina glasovala za obsodbo. Na prvi ustavni obtožbi Andrewa Jacksona pred stoletjem in pol je bilo bolj tesno, saj je velika večina senatorjev glasovala za obsodbo, ki ji je do dvotretjinske večine zmanjkal le en glas.

Donald Trump Trendi Donald Trump izstopil iz ceha igralcev: "Zame niste naredili nič" #video

71 odstotkov Američanov mu pripisuje vsaj delno odgovornost

Američane je sodni proces sicer prepričal. Sveža anketa Reutersa ugotavlja, da 71 odstotkov Američanov Trumpu pripisuje vsaj delno odgovornost za napad na kongres, od tega kar polovica republikancev. Čeprav pa jih ob tem le polovica podpira Trumpovo obsodbo v senatu in prepoved opravljanja javne funkcije.

71 odstotkov Američanov Trumpu pripisuje vsaj delno odgovornost za dogodke, ki so se odvili 6. januarja. | Foto: Reuters 71 odstotkov Američanov Trumpu pripisuje vsaj delno odgovornost za dogodke, ki so se odvili 6. januarja. Foto: Reuters

Ni jasno, ali bodo demokrati v senatu vztrajali s posebno resolucijo o izreku ukora Trumpu, ki bi ji potem dodali prepoved opravljanja funkcij. Trump šteje neuspeh obsodbe kot zmago in za demokrate to pomeni, da bo v prihodnje skušal spet povzročiti kaj podobnega. "Pri tem sojenju niti ni šlo za Trumpa. Šlo je za to, kdo smo vsi mi," je dejal vodja upraviteljev ustavne obtožbe Jamie Raskin iz Marylanda.

Republikanska stranka pa je v veliki krizi. Vse tiste, ki še vedno podpirajo Trumpa, zapuščajo veliki korporacijski donatorji in to je glavni razlog za McConnellovo javno obsodbo Trumpa po glasovanju proti obsodbi. Odnosi med republikanci, ki vztrajajo pri Trumpu zaradi volilne baze, brez katere nimajo politične prihodnosti vsaj na kratek rok, in republikanci, ki se ga želijo znebiti, so vse bolj napeti in prihaja tudi do medsebojnih groženj, piše STA.

Ameriški predsednik Joe Biden je v soboto dejal, da obtožbe zoper Trumpa, niso sporne, ne glede na to, da ga senat ni obsodil. Je pa napad na kongres pokazal, kako krhka je demokracija, je poudaril Biden. "Čeprav končno glasovanje ni pripeljalo do obsodbe, pa vsebina obtožb ni pod vprašajem," je dejal v prvem odzivu na odločitev v senatu. "To je žalostno poglavje v naši zgodovini in nas je opozorilo, kako krhka je demokracija. Da jo je treba vedno braniti, da je treba biti vedno pozoren," je dejal ameriški predsednik (STA)
Alexandria Ocasio-Cortez Novice Je to prihodnja socialistična predsednica ZDA?

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin