SiolNET. Novice Svet
1,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dan D za Trumpa

1,98

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Ameriški senat danes uradno začenja sojenje nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu v njegovi do zdaj že drugi ustavni obtožbi. Predstavniški dom kongresa je namreč Trumpa 13. januarja obtožil spodbujanja vstaje, ki se je izrazila z napadom njegovih privržencev na ameriški kongres.

Predstavniški dom kongresa v procesu ustavne obtožbe v pravnem smislu nastopa v vlogi velike porote in tožilstva. Sojenje poteka v senatu, kjer imajo senatorji vlogo porote in sodnika. Edina predvidena sankcija je odstranitev s položaja, kar se Trumpu več ne more zgoditi. V primeru obsodbe lahko senat nato glasuje še o dosmrtni prepovedi opravljanja javnih funkcij, piše STA.

Tožilstvo trdi, da je dokazov za obsodbo več kot dovolj

Za drugo je potrebna navadna večina, 51 glasov v 100-članskem senatu, kar demokrati imajo, nimajo pa dvotretjinske večine, ki je potrebna za obsodbo v ustavni obtožbi. Pridružiti bi se jim moralo še 17 republikancev, za zdaj pa lahko računajo na največ pet. Toliko republikancev je namreč januarja glasovalo proti poskusu republikanca Randa Paula iz Kentuckyja, da se ustavna obtožba nekdanjega predsednika razglasi za neustavno.

Uvodoma bo na vrsti formaliziranje postopka v senatu, ki ga tokrat ne bo vodil predsednik vrhovnega sodišča John Roberts, ampak demokratski senator z najdaljšim stažem Patrick Leahy iz Vermonta. Nato sledijo uvodni nastopi upraviteljev ustavne obtožbe iz predstavniškega doma, kar so izbrani kongresniki s pravno izobrazbo. Potem pridejo na vrsto Trumpovi odvetniki, na koncu pa bo senat glasoval o obsodbi.

Tožilstvo trdi, da je dokazov za obsodbo več kot dovolj, saj naj bi Trump s svojimi lažmi glede volitev in neposrednim spodbujanjem k napadu na kongres zagrešil najhujše mogoče ustavne zločine. Vse to naj bi bilo široko dokumentirano. Trumpovi odvetniki nasprotno trdijo, da je ustavna obtožba neustavna, da Trump ni spodbujal k nasilju, ampak obratno in da so njegove kritike volitev ustavno zaščitena svoboda govora, piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin