Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2023,
18.15

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

Združeni narodi podnebna konferenca mladi protest Dubaj COP28

Torek, 12. 12. 2023, 18.15

4 mesece, 2 tedna

Pritiski organizacij naraščajo, mladi protestirajo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Med čakanjem na zaključno besedilo dogovora podnebne konference ZN, ki bi ga moralo njeno predsedstvo javno objaviti že pred dvema urama in pol, naraščajo pritiski okoljskih organizacij. Pred prostori, v katerih se še vedno pogajajo in usklajujejo ministri pogodbenic, je pozno popoldne potekal tudi protest mladih z zahtevami po odpravi fosilnih goriv.

Medtem ko predstavniki držav za zaprtimi vrati dvoran v zadnjih urah v bitki s časom nadaljujejo pogajanja in usklajujejo zadnje podrobnosti vsebine osnutka globalnega pregleda stanja na področju izvajanja pariškega sporazuma, je le nekaj metrov stran slika povsem drugačna.

V poznem popoldnevu so se na ploščadi v bližini dvoran zbrali mladi iz različnih držav in odločevalce znova pozvali k ukrepanju. "Ne želimo več fosilnih goriv. Zagotovite nam pravično in urejeno slovo od njih," je med drugim glasno vzklikala pisana skupina protestnikov in si prislužila aplavz zbrane množice.

V poznem popoldnevu so se na ploščadi v bližini dvoran zbrali mladi iz različnih držav in odločevalce znova pozvali k ukrepanju. | Foto: Reuters V poznem popoldnevu so se na ploščadi v bližini dvoran zbrali mladi iz različnih držav in odločevalce znova pozvali k ukrepanju. Foto: Reuters

Nezadovoljni tudi okoljski aktivisti

Nezadovoljstvo z rezultatom konference, ki se nakazuje v zadnjih dveh dneh, so izrazili tudi okoljski aktivisti. Ugandska Unicefova ambasadorka dobre volje Vaanessa Nakate je priznala, da je že utrujena od vsakoletnih razočaranj s podnebnih konferenc. Tudi letos ni nič drugače, saj so iz vsebine končnega dogovora izključili odpravo fosilnih goriv.

Da bi bil COP28 uspešen, bi moral nujno obravnavati odpravo teh goriv, je izpostavila. "Če voditelji po 28 letih podnebnih konferenc ne uspejo odpraviti temeljnega vzroka podnebne krize, potem ne samo, da nas puščajo na cedilu, ampak zaradi njih izgubljamo zaupanje v celoten proces," je dodala.

Zaupanje v uspeh konferenc je sicer že pred leti izgubil tudi Neil Harrison iz ameriške nevladne organizacije The Sustainable Development Institute. Kot je povedal za STA, se je na podnebno konferenco znova vrnil po osmih letih od sprejetja pariškega sporazuma. Po njegovi oceni pa je jasno, da se proces odločanja o boju proti podnebnim spremembam "od zgoraj navzdol" ni obnesel in da bi morali pobudo prevzeti ljudje. O številčni udeležbi na konferenci pa je dejal, da ta zagotovo pomaga povečevati pritisk na odločevalce.

Nekateri aktivisti so izrazili tudi razočaranje nad dejanji lastnih držav. Camila Jardim iz organizacije Greenpeace Brazil je novinarjem povedala, da je bila šokirana, ko je Brazilija napovedala sodelovanje s skupino držav, velikih dobaviteljic nafte Opec. "To se ne bi smelo zgoditi. Brazilija se, tako kot mnoge druge države v razvoju, zanaša na prihodke od črpanja in izvoza nafte," je ocenila in dodala, da bi morala država izkoristiti potencial, ki ga ima na področju obnovljivih virov energije.

Vsi udeleženci konference sicer v zadnjih urah nestrpno pričakujejo, kaj bo prinesel nov osnutek sklepnega dogovora. Ta bi moral biti v skladu z napovedmi objavljen ob 18. uri po lokalnem času, a se to do zdaj še ni zgodilo. Predsedujoči konferenci Sultan al Džaber se je po informacijah STA zadnje ure posvetil intenzivnim ločenim srečanjem z različnimi skupinami držav. Posvetovanja se bodo nadaljevala tudi v prihodnjih urah in trajala vse do 3. ure zjutraj po lokalnem času. Če bo Džaber na koncu dosegel soglasje z vsemi vpletenimi stranmi, bo temu sledila še formalna potrditev končnega dogovora na jutranji plenarni seji. Da bo v dokument na koncu vrnjen tudi termin odprave fosilnih goriv, pa je po neuradnih informacijah malo verjetno.

V skladu s pravili okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja je za potrditev končnega dogovora potrebno soglasje vseh udeležencev podnebnega vrha oz. 198 držav.

"Ne želimo več fosilnih goriv. Zagotovite nam pravično in urejeno slovo od njih," je med drugim glasno vzklikala pisana skupina protestnikov in si prislužila aplavz zbrane množice. | Foto: Reuters "Ne želimo več fosilnih goriv. Zagotovite nam pravično in urejeno slovo od njih," je med drugim glasno vzklikala pisana skupina protestnikov in si prislužila aplavz zbrane množice. Foto: Reuters

Bojan Kumer, Tina Kobilšek
Novice Kumer: Prvi osnutek dubajskega sporazuma je veliko razočaranje
Antonio Guterres
Novice Guterres: Pogajalci naj bodo pozorni tudi na pomisleke naftnih držav
COP28
Novice Na podnebni konferenci še brez dogovora, sledi podaljšanje
Ne spreglejte