Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2023,
10.37

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

podnebna konferenca COP28

Torek, 12. 12. 2023, 10.37

4 mesece, 3 tedne

Na podnebni konferenci še brez dogovora, sledi podaljšanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
COP28 | Za doseg končnega sporazuma je potrebno soglasje vseh udeležencev.  | Foto Guliverimage

Za doseg končnega sporazuma je potrebno soglasje vseh udeležencev.

Foto: Guliverimage

Organizatorji podnebne konference ZN (COP28), ki bi se morala po načrtih zaključiti danes v dopoldanskih urah po lokalnem času, so jo tudi uradno podaljšali. Usklajevanja o ponedeljkovem osnutku zaključnega dogovora, ki je prinesel nemalo razočaranja predvsem na strani držav EU in otoških držav, namreč še trajajo.

Po informacijah STA predsedstvo konference trenutno zbira in analizira pripombe, ki so jih predstavniki držav podali v okviru nočnih pogajanj. Skupina držav EU, ki je zasedala v jutranjih urah po lokalnem času, na sestanku pa se jim je pridružil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, je vodstvu konference že posredovala tako imenovani približevalni predlog.

Posvetovanja bodo potekala še ves dan 

"Posvetovanja glede vseh odprtih vprašanj bodo potekala še ves dan, rezultat tega se bo odrazil v novem poslanem predlogu zaključnega dogovora," je državam sporočilo predsedstvo. Dodalo je, da bo vsebina novega kompromisnega predloga pripravljena do 18. ure po lokalnem času.

Generalni direktor COP28 Majid al Suwaidi je na novinarski konferenci ocenil, da je ponedeljkov osnutek, iz katerega je med drugim izpadel termin odprave fosilnih goriv, prinesel iskrene in pragmatične pogovore o mejah, do katerih so posamezne države pripravljene popustiti.

"Moramo delati na tem, kako bomo njihove poglede umestili v besedilo na način, da bodo vsi zadovoljni in da bomo lahko napredovali k doseganju ciljev, med katerimi je zaustavitev segrevanja na 1,5 stopinje Celzija," je še poudaril.

Potrebno je soglasje vseh udeležencev 

V skladu s pravili okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja je za doseg končnega sporazuma potrebno soglasje vseh udeležencev podnebnega vrha oziroma skoraj 200 držav.

Na čelu pozivov proti uresničitvi postopne odprave uporabe fosilnih goriv, ki so največji krivci za svetovno podnebno krizo, je bila v zadnjih dneh predvsem Savdska Arabija. Na drugem bregu so se znašle države EU in otoške države, ki čutijo hude posledice podnebnih sprememb.

"Že dolgo je jasno, da je formulacija besedila okoli fosilnih goriv zapletena. So tisti, ki želijo postopno zmanjševanje, in so tisti, ki želijo postopno odpravo. Bistvo je doseči soglasje. Ne želimo zgolj ene formulacije, ki potem povzroča blokade v pogajalskem procesu," je priznal al Suwaidi.

Glede tega, da konferenca traja dlje od načrtov, ki si jih je zastavilo predsedstvo, je dejal, da bi vsi radi končali pravočasno, vendar si želijo doseči čim bolj ambiciozen rezultat.

Antonio Guterres
Novice Guterres: Pogajalci naj bodo pozorni tudi na pomisleke naftnih držav
podnebne spremembe shod Amsterdam zemlja globalno segrevanje podnebje
Novice ZN: Desetletja opozoril, poročil in podnebnih konferenc, a še kar brez dosežkov
Ne spreglejte