Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2021,
12.15

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

11

Natisni članek

cepivo okužba Koronavirus Slovenija Hrvaška

Sreda, 1. 9. 2021, 12.15

2 leti, 7 mesecev

V Italiji od danes veljajo strožji ukrepi, v Grčiji obvezno cepljenje za zdravstvene delavce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

11

Opustošena italijanska mesta | V Italiji stopajo v veljavo strožji ukrepi. | Foto Reuters

V Italiji stopajo v veljavo strožji ukrepi.

Foto: Reuters

V Italiji danes stopajo v veljavo strožji ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Za potovanje z medkrajevnimi avtobusi, hitrimi vlaki ali letali na notranjih letih je obvezno predložiti potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran). Nasprotniki cepljenja proti bolezni covid-19 so zato napovedali proteste. V Grčiji pa je od danes cepljenje obvezno za vse zdravstvene delavce, sicer jim grozi odpuščanje.

Pred bolnišnicami v Grčiji so dopoldne potekali shodi, na katerih so zbrani izražali nasprotovanje obveznemu cepljenju in izpostavljali posledice odpuščanja osebja na delovanje zdravstvenih služb.

Po ocenah grškega združenja zaposlenih v javnih bolnišnicah se za službo boji trenutno okoli deset tisoč zaposlenih, ki še niso cepljeni proti bolezni covid-19. To predstavlja okoli deset odstotkov kadra.

"Zdravstvene delavce spodbujamo k cepljenju, vendar smo proti obveznemu cepljenju, saj to predstavlja demokratičen problem," je povedal član izvršnega odbora omenjenega združenja Dimitris Kuruvalakis. Združenje je za četrtek pozvalo k stavki in shodom v Atenah in Solunu.

Grški minister za zdravje Atanasios Plevris je danes zatrdil, da bodo zakonodajo, ki je bila sprejeta julija, izvajali. Vlada si medtem prizadeva zapolniti nastale kadrovske vrzeli, med drugim s prepovedjo dopustov za cepljene delavce in s sodelovanjem z zasebnim sektorjem, da bi zdravstvene storitve lahko tekle v polnem obsegu.

Obvezno cepljenje za zdravstvene delavce je grški premier Kiriakos Micotakis napovedal 12. julija, da bi spodbudil čim več ljudi k cepljenju proti bolezni covid-19 in posledično omejil širjenje različice novega koronavirusa delta. Med težje obolelimi v bolnišnicah so večinoma necepljeni.

Cepljenje proti bolezni covid-19 je v Grčiji obvezno tudi za zaposlene v domovih upokojencev. V državi je polno cepljenih več kot 5,7 milijona od skupno 10,7 milijona prebivalcev. | Foto: Reuters Cepljenje proti bolezni covid-19 je v Grčiji obvezno tudi za zaposlene v domovih upokojencev. V državi je polno cepljenih več kot 5,7 milijona od skupno 10,7 milijona prebivalcev. Foto: Reuters

V Italiji v veljavi strožji ukrepi in tiskana potrdila

Potrdilo se lahko predloži v digitalni ali tiskani obliki, za javni promet na kratke razdalje pa za zdaj še ni potreben, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Potrdila bo po navedbah družbe Trenitalia preverjalo osebje na železniških postajah ali na vlakih.

Nasprotniki ukrepov napovedujejo ustavljanje vlakov

Zaradi napovedanih protestov nasprotnikov cepljenja proti bolezni covid-19 so policisti po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa okrepili varovanje na železniških postajah. Protestniki so napovedali, da bodo popoldne ustavljali vlake.

Ministrica za notranje zadeve Luciana Lamorgese je sporočila, da bodo ohranjali ničelno strpnost do vseh, ki bodo poskušali ovirati javni promet, saj je to v Italiji kaznivo dejanje.

Zunanji minister Luigi Di Maio, ki je bil na družbenih omrežjih deležen groženj s smrtjo zaradi zagovarjanja cepljenja proti bolezni covid-19, pa je opozoril, da "oviranje možnosti gibanja pomeni oviranje svobode". Napovedani protest nasprotnikov cepljenja so obsodili tudi sindikati.

Tako imenovano zeleno potrdilo je v Italiji obvezno predložiti tudi za notranji let ter za potovanje na trajektu med dvema italijanskima regijama, še poroča dpa.

Vlada je ukrepe zaostrila zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom. Od začetka avgusta je covidno potrdilo potrebno za vstop v zaprte prostore, kot so restavracije in kulturne ustanove, ter na množične dogodke.

PCT-pogoj obvezen za restavracije in zaposlene v šolah

Z začetkom novega šolskega leta v septembru je izpolnjevanje pogoja PCT potrebno za vse zaposlene v šolah, sicer ne morejo na delo. Kdor se ne more cepiti proti bolezni covid-19, dobi brezplačne teste za ta virus. Šolskim delavcem brez tega potrdila grozi odpoved zaposlitve, če neutemeljeno manjkajo več kot pet dni.

Na univerzah je covidno potrdilo obvezno tako za profesorje kot za študente in raziskovalce.

Minister za izobraževanje Patrizio Bianchi je napovedal, da bodo 13. septembra, ko se odpre večina italijanskih šol, uvedli "super aplikacijo", ki bo služila za preverjanje covidnih potrdil v šolah.

Sosedi rahljajo ukrepe, pri nas stanje vse slabše

Lastniki kavarn in barov na Hrvaškem lahko od danes goste znova postrežejo tudi v zaprtih prostorih. Z začetkom novega šolskega leta 6. septembra pa nameravajo pouk ob nekoliko spremenjenih ukrepih in priporočilih za učence ter dijake v celoti organizirati v šolah. V državi tako nadaljujejo rahljanje epidemioloških ukrepov, čeprav se število okužb z novim koronavirusom zvišuje. Epidemiološko stanje se tudi v Sloveniji poslabšuje, število okužb je včeraj naraslo na 776.

Hrvaški štab civilne zaščite je po pogovorih s predstavniki gostincev z današnjim dnem ugodil lastnikom kavarn in barov, ki so zahtevali obratovanje v zaprtih delih lokalov, kot to lahko že nekaj mesecev izvajajo v restavracijah. V preteklih mesecih so sicer v večini gostinskih lokalov obratovali zgolj na terasah in na odprtem.

Epidemiologi so določili, da je pred vstopom v zaprti del lokala treba razkužiti roke. Obvezna je tudi obrazna maska, razen ko gosti sedijo za mizo. Lastniki lokalov bodo morali določiti največje možno število gostov glede na velikost lokala, ker bo treba zagotoviti ustrezno razdaljo med njimi. Priporočajo prezračevanje prostorov v čim večji meri.

Obratovalnega časa niso spremenili, kar pomeni, da bo večina lokalov še naprej odprta do polnoči. Izjema so nočni klubi, ki jim delovnega časa niso omejili, če imajo vsi obiskovalci evropska digitalna covidna potrdila, strežba pa poteka na terasi ali v odprtem prostoru lokala.

Na Hrvaškem se ukrepi rahljajo. | Foto: Getty Images Na Hrvaškem se ukrepi rahljajo. Foto: Getty Images

otroci sodelovanje učilnica učenci
Novice Šole bodo odprte, a je vse odvisno od zasedenosti bolnišnic
Novi koronavirus v Avstraliji
Novice Številke so skrb vzbujajoče: 764 okužb. Infektolog: Vsi na kisiku so necepljeni.

Učenci znova v šolske klopi

Na Hrvaškem načrtujejo, da se bodo otroci s 6. septembrom vrnili k pouku v šolska poslopja, potem ko je veliko izobraževalnih ustanov preteklo šolsko leto izvajalo večino pouka na daljavo. V primerjavi s prejšnjim šolskim letom so zrahljali tudi nekatere druge ukrepe. Med drugim bodo učencem višjih razredov v osnovnih šolah dovolili menjavo učilnic in kabinetov. Otrokom bodo dovolili športne dejavnosti tudi v šolskih dvoranah.

Preostale epidemiološke ukrepe, ki so veljali v prejšnjih 15 dneh, so podaljšali.

Rahljanje ukrepov kljub naraščanju okužb

V državi nadaljujejo rahljanje epidemioloških ukrepov, čeprav se število okužb z novim koronavirusom zvišuje. Od začetka tedna je bilo za 30 odstotkov več novih okužb z novim koronavirusom kot v prvih dveh dneh prejšnjega tedna. Krepi se tudi število obolelih s covid-19, ki potrebujejo oskrbo v bolnišnicah.

Hrvaški premier Andrej Plenković je zagotovil, da ne bodo znova uvajali ostrejših epidemioloških ukrepov, kot je bilo to lani. "Če bi kot v nekih drugih državah cepili 80 odstotkov prebivalstva, bi prvi podprl razveljavitev vseh ukrepov," je novinarjem v Zagrebu v ponedeljek dejal Plenković.

Znova je pozval državljane, naj se cepijo proti bolezni covid-19. V celoti je za zdaj cepljenih nekaj manj kot 49 odstotkov odraslih prebivalcev.

Novice Predsednik Slovenske medicinske akademije: Tega ne morem razumeti #video
Janez Poklukar
Novice Slovenija daleč od zastavljenega cilja, v EU polno cepljenih 70 odstotkov odraslih #video
Izrael covid
Novice V Izraelu rekordno število novih okužb s koronavirusom
Ne spreglejte