Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
19.37

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Natisni članek

Davos Marjan Šarec

Četrtek, 24. 1. 2019, 19.37

5 let, 3 mesece

Premier Šarec v Davosu s številnimi pomembnimi imeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Intervju: Marjan Šarec | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Premier Marjan Šarec je danes v Davosu v pogovoru s predsednikom Evropske investicijske banke (EIB) Wernerjem Hoyerjem poudaril, da je projekt drugi tir strateško pomemben tako za Slovenijo kot za Evropo, zato verjame, da bo EIB konstruktivna pri svoji odločitvi o sodelovanju pri sofinanciranju projekta.

Govorila sta o nadaljnjem sodelovanju med Slovenijo in EIB s poudarkom na pripravi dokončne finančne konstrukcije projekta drugega tira, pri čemer se nadaljujejo pogovori na ministrski in tehnični ravni o sodelovanju EIB, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Premier se je ob robu Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) danes srečal tudi z drugimi voditelji držav, najvišjimi predstavniki mednarodnih ustanov in gospodarstva.

Srečal se je s številnimi voditelji in politiki

Aleksandar Vučić | Foto: Reuters Foto: Reuters Srečal se je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, voditelja pa sta srečanje namenila pogovorom o gospodarskem sodelovanju, krepitvi odnosov med državama in najaktualnejših mednarodnih vprašanjih ter širitvi EU, so navedli v Ukomu.

Ob robu foruma se je srečal tudi z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angelom Josejem Gurrio. Kratko srečanje sta izkoristila za pogovor o delovanju Slovenije znotraj organizacije in o prihodnjem sodelovanju.

Danes je predvideno še srečanje predsednika vlade z glavnim izvršnim direktorjem skupine Novartis Vasantom Narasimhanom, pogovor pa se bo nadaljeval o nadaljnji vlogi Slovenije v tej skupini, ki je največji tuji vlagatelj v Sloveniji.

Pogovarjal se bo tudi s predstavnikom Googla

Predvideno je tudi srečanje Šarca z Mattom Brittinom, predsednikom Googlovega oddelka za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko, ter srečanje državnega sekretarja Vojmirja Urlepa s podpredsednikom Microsoftovega oddelka za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko Michelom Van Der Belnom.

Premier, ki se od srede na povabilo Klausa Schwaba, ustanovitelja in izvršnega predsednika Svetovnega gospodarskega foruma, udeležuje 49. letnega srečanja v Davosu, je danes sodeloval na panelu na temo globalizacije 4.0, na katerem so voditelji razpravljali o izzivih, ki jih prinaša globalizacija.

Davos | Foto: Reuters Foto: Reuters

Šarec: Ste iskreni v svojih namenih?

Premier je v svojem sporočilu predvsem izzval sogovornike, kaj bo po Davosu drugače. Vprašal jih je, ali so res iskreni v svojih namenih. Vsi se namreč zavedajo ključnih izzivov in težav, s katerimi se spopada svet, od neenakosti, revščine do podnebnih sprememb. Odgovornost vseh voditeljev, gospodarstvenikov, mednarodnih institucij in civilne družbe je večja kot kadar koli prej, je menil premier.

Šarec je skupaj z drugimi voditelji držav sodeloval tudi na panelu o prihodnosti Evrope, ki sta ga vodila španski primer Pedro Sanchez in predsednik WEF Borge Brende. Razpravljali so o letu 2019 kot odločilnem za Evropo s ključnim vprašanjem, kako se lahko Evropa združi, da pokaže solidarnost in močno vodstvo v svetu vedno bolj konkurenčnega ter večpredstavnega sveta, so povzeli v Ukomu.

Premier se je zavzel predvsem za grajenje zaupanja znotraj EU. To je po njegovem prepričanju nujno, saj potrebujemo trdno, združeno ter učinkovito Evropo, ki bo temeljila na vzajemni solidarnosti pri uresničevanju naših skupnih ciljev, so še sporočili iz Ukoma.

Ne spreglejte