Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 9. 2024,
7.41

Osveženo pred

3 ure, 10 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Natisni članek

New York Evan Gershkovich Združeni narodi Robert Golob

Petek, 27. 9. 2024, 7.41

3 ure, 10 minut

Premier Golob bo danes nagovoril Generalno skupščino ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Robert Golob | Premier bo v Generalni skupščini ZN nastopil kot prvi govorec dneva, nato pa se bo dvostransko sestal še s predsednikom zasedanja in nekdanjim kamerunskim premierjem Yangom. | Foto STA

Premier bo v Generalni skupščini ZN nastopil kot prvi govorec dneva, nato pa se bo dvostransko sestal še s predsednikom zasedanja in nekdanjim kamerunskim premierjem Yangom.

Foto: STA

Premier Robert Golob bo danes v New Yorku v okviru splošne razprave nagovoril 79. zasedanje Generalne skupščine ZN. Poleg njega bo nastopilo še 35 voditeljev, vključno z izraelskim in hrvaškim premierjem, Benjaminom Netanjahujem in Andrejem Plenkovićem. Ob robu dogajanja se bo Golob med drugim sešel s predsednikom zasedanja Philemonom Yangom. Na četrtkovem obisku medijske hiše Wall Street Journal je poudaril, da se je Slovenija s svojo vlogo pri nedavni izmenjavi ujetnikov postavila na pravo stran, stran svobode medijev.

Premier bo v Generalni skupščini ZN nastopil kot prvi govorec dneva. Po njem bodo danes nastopili še voditelji 35 drugih držav, vključno z Netanjahujem, čigar govor bo spričo dogajanja v Libanonu deležen posebne pozornosti, Plenkovićem, predsednikom pakistanske vlade Šebazom Šarifom, albanskim premierjem Edijem Ramo in avstralsko zunanjo ministrico Penny Wong.

Ob robu se bo Golob dvostransko sestal s predsednikom zasedanja in nekdanjim kamerunskim premierjem Yangom. V ospredju pogovora bodo delovanje Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta ZN ter aktualne zunanjepolitične teme, zlasti razmere v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu.

Enega osrednjih nastopov v New Yorku ta teden je premier že opravil v sredo, ko je na zasedanju Varnostnega sveta ZN z naslovom Voditeljstvo za mir, ki ga je v okviru septembrskega predsedovanja temu organu pripravila Slovenija, med drugim pozval k povrnitvi zaupanja v ZN in k večjemu upoštevanju skupnih interesov članic.

Dan prej se je udeležil zasedanja Varnostnega sveta ZN o Ukrajini, pred katerim se je sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Letošnja splošna razprava Generalne skupščine ZN, ki se je začela v torek, poteka v senci zaostrenih razmer na Bližnjem vzhodu, v njej naj bi do konca tedna nastopilo okoli 120 svetovnih voditeljev.

Robert Golob
Novice ZN na vrhu sprejeli pakt za prihodnost, tam tudi premier Golob

Golob: Slovenija na strani svobode medijev

Premier Golob je po četrtkovem srečanju z novinarjem časnika Wall Street Journal Evanom Gershkovichem, ki je bil del velike izmenjave zapornikov med Rusijo in ZDA oziroma zahodnimi državami, dejal, da se je Slovenija pri tem postavila na pravo stran – na stran svobode medijev. Premier se je udeležil tudi sprejema s slovensko skupnostjo.

"Danes sem se na sedežu časnika Wall Street Journal srečal z vodstvom medijske hiše in novinarjem Evanom Gershkovichem, ki je bil del zgodovinske izmenjave med Zahodom in Rusijo, v kateri je pomembno vlogo odigrala Slovenija. Gospod Gershkovich se je v svojem imenu, pa tudi v imenu družine in časnika zahvalil za slovensko vlogo v zgodovinski izmenjavi," je izjavil premier.

Združeni narodi, New York | Foto: STA Foto: STA "Slovenija se je s sodelovanjem postavila na pravo stran, stran svobode medijev. Vrnitev Evana je bila kot partija šaha, velik dogodek zanj, njegove najbližje, časnik in celoten novinarski poklic," je še dodal.

Premier se je kasneje udeležil še sprejema za slovensko skupnost, ki ga je v slovenski cerkvi sv. Cirila na Manhattnu pripravilo veleposlaništvo Slovenije v Washingtonu. Sprejema sta se udeležili tudi ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in nekdanji predsednik Slovenije Borut Pahor, ki se v New Yorku udeležuje predvsem dogodkov nevladnih skupin ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN.

Pater Martin Krizolog je pozdravil premierja in druge goste ter jim razkazal cerkev, ki v New Yorku deluje že več kot sto let in je tudi neuradno kulturno in družabno središče newyorških Slovencev ter slovenskih obiskovalcev, še posebej po zaprtju generalnega konzulata.

Veleposlanik Iztok Mirošič je dejal, da je slovensko predsedovanje Varnostnemu svetu ZN opazno tudi v ZDA, s katerimi Slovenija razvija dobre odnose, pri čemer se usmerja v znanost, tehnologijo in inovacije.

Dejal je, da je bilo zaprtje generalnega konzulata v kulturnem in gospodarskem središču sveta pred leti napaka, in izrazil upanje, da bo spet zaživel predvsem zaradi popularizacije slovenske kulture in gospodarstva v ZDA. Golob zamisli ni zavrnil. 

Robert Golob
Novice Golob: Varnostni svet je Ukrajino pustil na cedilu

Laskave ocene dela

Glede udeležbe na zasedanju generalne skupščine pa je dejal, da toliko laskavih ocen na račun dela slovenske misije pri ZN še ni slišal. "Za razliko od večine zahodnoevropskih držav, ki jih obtožujejo dvojnih standardov, nam vsi od supersil do najmanjših priznavajo, da smo pošteni posredniki, ker imamo vedno iste standarde glede mednarodnega prava, mednarodnega humanitarnega prava in Ustanovne listine ZN."

"Vsi cenijo, da govorimo brez dlake na jeziku, in druga zanimiva zgodba, povezana z ZDA, je današnji obisk Evana Gershkovicha, ki ve, da brez Slovenije verjetno danes ne bi bil doma. Tukaj se je Slovenija pokazala kot pošteni posrednik med dvema supersilama. Želeli smo doseči, da se nedolžni osvobodijo, in smo bili zelo uspešni," je dejal Golob in to izpostavil kot dokaz, da lahko Slovenija tudi na področju mednarodne politike prispeva svoj delež.

Udeležencem sprejema je še dejal, da so razmere v Sloveniji boljše, kot se morda komu zdi. Omenil je sporazum o plačni reformi v javnem sektorju, ki prinaša višje plače in potrditev proračuna za dve leti brez večjih pretresov. "Največje države, kot sta Nemčija in Francija, v teh razmerah ne zmorejo sestaviti proračuna. Zelo sem ponosen na Slovenijo. Ne le tukaj, ampak tudi doma," je dejal.

Robert Golob
Novice Golob: Položaj bo postal nepovraten in tega ne želimo
Emilija Stojmenova Duh
Novice Stojmenova Duh Golobu ponudila odstop. Ta ga je sprejel. #video
Robert Golob
Novice KPK naj ne bi ugotovila kršitev v primeru Roberta Goloba
Ne spreglejte