SiolNET. Novice Svet
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preiskava umora Hašokdžija: Pogovori s savdskim tožilcem brez rezultatov

0,44

termometer

Džamal Hašodži
Savdski novinar Džamal Hašokdži je bil v začetku oktobra umorjen na savdskem konzulatu v Istanbulu. Foto: Reuters

Pogovori s savdskim državnim tožilcem Šejkom Saudom Al Modžebom, ki je v Istanbulu s turškimi oblastmi govoril o umoru savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, niso prinesli konkretnih rezultatov, je danes izjavil istanbulski tožilec Irfan Fidan. Opozoril je, da so novinarja zadavili takoj po prihodu na savdski konzulat, njegovo truplo pa so tam tudi razkosali.

Istanbulski tožilec Irfan Fidan, ki v Turčiji vodi preiskavo o umoru savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, je danes podal še nekaj podrobnosti o umoru. "V skladu s predhodnimi načrti so Džamala Hašokdžija zadavili takoj po prihodu na konzulat Savdske Arabije v Istanbulu 2. oktobra 2018. Takoj po smrti zaradi zadušitve je bilo truplo žrtve razkosano in uničeno v skladu s predhodnim načrtom," je dejal Fidan.

Džamal Hašodži Novice Savdski tožilec na savdskem konzulatu v Istanbulu na lovu za informacijami

Pogovori s savdskim tožilcem niso prinesli rezultatov

"Pogovori kljub vsem našim dobronamernim naporom za razkritje resnice niso prinesli konkretnih rezultatov," je bil do savdskih oblasti kritičen Fidan, ki se je s savdskim tožilcem Šejkom Saudom Al Modžebom srečal v ponedeljek in torek. Fidan je savdskega tožilca med drugim vprašal, kje je novinarjevo truplo, kdo je lokalni pomagač pri umoru, ki naj bi mu predali truplo, in ali so v Riadu našli kakšne dokaze o načrtovanju umora.

Al Modžeb je v odzivu istanbulskega tožilca povabil v Savdsko Arabijo, da bi skupaj nadaljevali preiskavo in ugotovili, kje so novinarjevi posmrtni ostanki in ali je bil umor načrtovan. Riad po Fidanovih besedah trdi, da niso nikoli podali uradne izjave o lokalnem pomagaču.

Džamal Hašodži Novice Hašokdžijeva zaročenka: Trump ni iskren

Savdski državni tožilec že odpotoval v domovino

Državni tožilec Savdske Arabije, ki je obiskal tudi savdski konzulat in se sestal s turškimi obveščevalci, je danes odpotoval domov. Izjav za javnost ni dajal. Neimenovani predstavnik turških oblasti je medtem povedal, da je savdske uradnike zanimalo, kakšne dokaze proti storilcem imajo turške oblasti. "Nismo pa dobili vtisa, da so naklonjeni iskrenemu sodelovanju pri preiskavi," je pojasnil neimenovani vir.

Do savdskih oblasti kritični novinar je v začetku oktobra izginil na savdskem konzulatu v Istanbulu. Pozneje se je izkazalo, da je bil tam umorjen. Riad je umor novinarja priznal šele tri tedne pozneje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin