Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 10. 2018,
13.02

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Džamal Hašokdži Savdska Arabija

Torek, 30. 10. 2018, 13.02

5 let, 5 mesecev

Savdski tožilec na savdskem konzulatu v Istanbulu na lovu za informacijami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Džamal Hašodži | Foto Reuters

Foto: Reuters

Savdski državni tožilec Šejk Saud Al Modžeb je danes obiskal konzulat Savdske Arabije v Istanbulu, kjer je bil umorjen savdski novinar Džamal Hašokdži. Ob prihodu na diplomatsko predstavništvo ni dajal izjav.

Omenjeni savdski tožilec se je pred tem sestal z glavnim istanbulskim tožilcem Irfanom Fidanom, s katerim se je prvič srečal v ponedeljek. Modžeb je v ponedeljek turško stran zaprosil, naj mu posreduje vse ugotovitve turške preiskave glede umora novinarja, vključno z vsemi fotografijami in zvočnimi posnetki.

Džamal Hašodži
Novice Hašokdžijeva zaročenka: Trump ni iskren

Riad Turčiji noče izročiti osumljencev za umor

Turški preiskovalci so po navedbah televizije TRT njegovo prošnjo zavrnili, hkrati pa so ga pozvali, naj razkrije informacije o lokaciji Hašokdžijevega trupla. Prav tako so ponovili poziv turškega predsednika Erdogana, naj 18 osumljencev za umor, ki so jih aretirali v Savdski Arabiji, izročijo Turčiji. Riad to zahtevo zavrača.

Erdogan je savdskega tožilca danes pozval, naj ugotovijo, kdo je naročil umor do savdskega režima kritičnega novinarja, in naj nikomur ne prizanašajo. "Kdo je poslal teh 15 ljudi? Kot savdski javni tožilec morate zastaviti to vprašanje, da lahko to razkrijete," je dejal turški predsednik. Ankara domneva, da je Hašokdžija ubila skupina 15 Savdijcev, ki naj bi jih s to nalogo poslali iz Riada. "Zdaj lahko rešimo ta primer. Nobene potrebe ni po izmikanju, nima smisla, da bi poskušali rešiti določene ljudi," je Erdogan izjavil v Ankari.

Donald Trump
Novice Prve sankcije ZDA proti Savdski Arabiji zaradi umora novinarja

Bacheletova: V preiskavo naj se vključijo mednarodni strokovnjaki

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je Turčijo medtem pozvala, naj poleg savdskih in turških preiskovalcev v preiskavo umora novinarja vključi še mednarodne strokovnjake. Omenjenim preiskovalcem bi moral biti po njenem mnenju zagotovljen poln dostop do dokazov in prič.

"Merila morajo biti postavljena zelo visoko, da zagotovimo pomembno odgovornost in pravico za tako sramotno predrzen zločin proti novinarju in kritiku režima," je dejala Bacheletova.

Džamal Hašokdži je v začetku oktobra vstopil v savdski konzulat v Istanbulu, nato pa je izginil. Pozneje se je izkazalo, da je bil na konzulatu umorjen. Riad je informacije o umoru novinarja priznal šele tri tedne po novinarjevem izginotju.

Ne spreglejte