Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2018,
15.48

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Hrvaška

Četrtek, 20. 9. 2018, 15.48

5 let, 7 mesecev

Predsedniku hrvaškega novinarskega društva grozi odpoved

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Sodniško kladivce | Ravnanje vodstva HRT je danes obsodilo tudi Društvo novinarjev Slovenije. | Foto Thinkstock

Ravnanje vodstva HRT je danes obsodilo tudi Društvo novinarjev Slovenije.

Foto: Thinkstock

Hrvaška nacionalna radiotelevizija (HRT) je sprožila postopek za prekinitev delovnega razmerja novinarju Hrvoju Zovku iz krivdnih razlogov, ker je pred kratkim kritiziral stanje v hiši. Zovko je tudi predsednik Hrvaškega novinarskega društva (HND) in v društvu so presodili, da gre tudi za udarec HND.

Postopek proti Zovku je sprožila urednica informativnega medijskega servisa hrvaške televizije Katarina Periša Čakarun, ko sta se sprla zaradi Zovkovih trditev o "pritiskih, cenzuri, neprofesionalni izbiri tem, organizacijskem kaosu in resnih tehničnih težavah pri uresničitvi programa HTV4", je danes na spletni strani objavil HND.

Zovko je opozoril na številne težave, ko je pred kratkim pojasnjeval svojo zahtevo za razrešitev s položaja izvršnega urednika informativnega televizijskega programa HTV4.

HND dodaja, da je Periša Čakarunova povedala vrsto neutemeljenih obtožb na Zovkov račun. Med drugim mu je očitala njegovo delo v HND in naj bi ga postavila pred izbiro, ali HRT ali HND.

V preteklem času odpuščenih več članov društva

Verbalni obračun Periša Čakarunove in Zovka je uprava izkoristila kot povod za sprožitev postopka izredne odpovedi. Ni pa sprožila nobenega ukrepa proti odgovornim, ki so na teletekstu HRT zapisali, da je bilo ustaško taborišče za otroke sirotišnica, ki so jo napadli partizani.

Opozorili so tudi, da je HRT na "skrajnjo enostranski in zlonameren način" predstavila dogodke v primeru Zovka, čeprav priče in tudi Zovko navedbe zanikajo.

Aung San Suu Kyi
Novice V Mjanmaru zaradi žaljenja voditeljice novinarja obsodili na sedem let zapora

HND je prepričan, da postopka ne bi bilo, če Zovko ne bi bil predsednik HND, zato menijo, da gre za "neposredni udarec uprave HRT na HND". Poudarjajo, da v demokratični družbi delovanje Zovka v HND ne sme biti razlog za kakršenkoli pregon, pritiske ali druga ravnanja na njegovem profesionalnem delovnem mestu, posebej pa ne za odpoved delovnega razmerja.

Florence Challenge
Novice Tako se ljudje norčujejo iz novinarja, ki je poročal o orkanu Florence #video

Spomnili so, da so že v preteklosti številne člane HND odpustili z delovnih mest ali so prejeli opomine in bili deležni profesionalne marginalizacije.

Zovko je član HND od leta 1997. Vodilni položaj v HND je prevzel konec junija letos. Od januarja 1998 je delal kot novinar in urednik na HRT. Prejel je več novinarskih nagrad, nikoli pa ni bilo nobenih pritožb na njegovo dela, še navaja HND, ki je o vsem obvestil mednarodne novinarske organizacije.

Florence, novinar
Novice Novinar se "bori" z orkanom Florence, sprehajalca pa lagodno mimo njega #video

Periša Čakarunova je prevzela vodenje IMS HRT leta 2016, potem ko je spremljala HDZ med predvolilno kampanjo za parlamentarne volitve leta 2016.

Ravnanje vodstva HRT je danes obsodilo tudi Društvo novinarjev Slovenije.

"Izražamo solidarnost s hrvaškim kolegom in opozarjamo, da novinar ne bi smel biti šikaniran zaradi svoje dejavnosti v novinarski organizaciji. Takšno ravnanje vodstva HRT je popolnoma neprimerno v demokratični državi, ki je članica Evropske unije in v kateri se morajo spoštovati načela svobode govora in združevanja ter uredniške neodvisnosti," so zapisali na svoji spletni strani.

 

Ne spreglejte