SiolNET. Novice Svet
3,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša na posvetu s predsednikom Evropskega sveta in drugimi premierji

3,61

termometer

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je pred decembrskim vrhom Evropske unije danes na daljavo posvetoval z evropskimi voditelji, med njimi s slovenskim premierjem Janezom Janšo. Ta je po posvetu tvitnil, da "dnevni red ne bi mogel biti bolj poln".

Ob tem je Janša s ključniki in kraticami omenil teme vrha, ki bo 10. in 11. decembra – pandemijo bolezni covid-19, Turčijo, ZDA, vladavino prava in podnebne spremembe.

bandelj in Vič Holmec Novice Kako je minister Bandelj pritiskal za črnjenje Janše na Bauerja in Budjo, ni več strogo zaupno

Na eni od fotografij, ki jih je ob svojem tvitu objavil slovenski premier, je kot udeležence posveta prek videokonference poleg njega in Michela mogoče videti še grškega premierja Kiriakosa Micotakisa, slovaškega premierja Igorja Matoviča in predsednika poljske vlade Mateusza Morawieckega.

Zmago Jelinčič Plemeniti Novice Zmago Jelinčič: Josip Broz - Tito da, Jože P. Damijan nikoli

Michel: V sporu glede proračuna in vladavine prava ni načrta B

V sporu glede proračuna in svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, ki ju blokirata Poljska in Madžarska, ni načrta B, je sicer danes poudaril Michel. Po njegovem je edina možnost, da države najdejo rešitev. 

Po Michelovih besedah lahko samo s poenotenjem stališč zagotovimo, da bo Evropa imela na voljo sredstva, ki jih potrebuje za premagovanje krize ob pandemiji, digitalizacijo in boj proti podnebnim spremembam. Na vprašanje, ali bi bil pripravljen za zgladitev spora z Budimpešto in Varšavo spreminjati dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom, pa Michel ni želel odgovoriti. Kot je pojasnil, ne želi reči ničesar, kar bi lahko otežilo pogajanja, poroča STA.

Peter Jančič Siol Plus Kolektorski pohod Damijanov in Čordićev

Madžarska in Poljska 1850 milijard evrov težak sveženj za spoprijem Evrope s pandemijo blokirata zaradi pogojevanja koriščenja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, ki je del dogovora med Svetom EU in Evropskim parlamentom. Zaradi blokade grozijo zamude pri sprejetju svežnja.

Michel je danes poudaril, da tega problema ne podcenjuje. Dodal je, da je v stalnem stiku z nemškim predsedstvom Sveta EU, pred bližnjim vrhom unije pa tudi z voditelji drugih članic unije.

Portugalski premier Antonio Costa pa je ob današnjem obisku v Bruslju dejal, da Portugalska, ki z januarjem prevzema polletno predsedovanje Svetu EU, ni pripravljena spreminjati dogovora z Evropskim parlamentom. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin