SiolNET. Novice Svet
1,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred tremi leti razglašena pandemija covid-19 #video

1,22

termometer

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred tremi leti razglasila pandemijo covid-19, ki pa je, navkljub odpravam večine omejevalnih ukrepov, še vedno ni konec. Od marca 2020 se je glede na podatke WHO z novim koronavirusom potrjeno okužilo približno 760 milijonov ljudi, umrlo jih je okrog 6,8 milijona.

Pandemija covid-19 se nanaša na širjenje nalezljive bolezni, ki jo povzroča virus sars-cov-2. Prve primere slednjega so odkrili na Kitajskem decembra 2019, nato pa se je virus hitro razširil po vsem svetu. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zaradi tega 30. januarja 2020 bolezen, ki so jo poimenovali covid-19, najprej razglasila za globalno grožnjo javnemu zdravju, 11. marca je sledila razglasitev pandemije.

Covid-19, koronavirus Digisvet Slaba novica za vse, ki ste imeli covid-19, sploh pa težjo obliko

Življenje v prvih dveh letih pandemije zaznamovali strogi ukrepi

Po triletnem obdobju, ki so ga zlasti v prvih dveh letih zaznamovali strogi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, WHO poudarja, da pandemije še ni konec − bila naj bi v prehodni fazi −, in ohranja s tem povezane izredne razmere.

WHO še vedno opozarja na pomen cepljenja in premalo ustrezno cepljenih, češ da bo novi koronavirus, ki se pojavlja v novih različicah in podrazličicah, v bližnji prihodnosti zagotovo ostal patogen pri ljudeh in živalih.

Danijel Bešič Loredan Novice Bešič Loredan: Posledice covid-19 v zdravstvu so jasne #video

Doslej je bilo po podatkih organizacije razdeljenih več kot 13 milijard odmerkov cepiva.

WHO ob tem države poziva, naj pripravijo dolgoročne akcijske načrte za preprečevanje, spremljanje in obvladovanje okužb ter naj ostanejo pozorne tudi po morebitni odpravi izrednih razmer.

covid, koronavirus, testiranje, hitri test, covid-19 Novice Pred tremi leti v Sloveniji potrdili prvo okužbo s koronavirusom Cepivo Sputnik V Novice V Rusiji umorili odkritelja cepiva proti covid-19
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin