Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 5. 2016,
13.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

1

Natisni članek

Egipt nesreča nesreča EgyptAir letalo

Sobota, 21. 5. 2016, 13.59

6 let, 7 mesecev

Pred strmoglavljenjem egiptovskega letala zaznali dim v kabini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

1

Egyptair | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekaj minut pred četrtkovim strmoglavljenjem letala letalske družbe EgyptAir v Sredozemsko morje so detektorji zaznali dim v letalu, je razvidno iz podatkov, ki se avtomatsko prenašajo z letala na strežnike letalske družbe.

"V letalu je bil požar," je za Deutsche Welle dejal letalski strokovnjak Tim van Beveren. "Sistem je poslal zelo jasne informacije. Na stranišču na letalu je zaznal dim, minuto pozneje pa tudi v prostoru za elektroniko," je dejal van Beveren. Njegove navedbe je potrdila tudi francoska agencija za varnost v letalskem prometu.

"Letalo je oddajalo sporočila ACAR, ki kažejo na dim v kabini tik pred prekinitvijo oddajanja podatkov," je dejal tiskovni predstavnik oddelka za preiskave in analize ter dodal, da je "še veliko prezgodaj za interpretacijo in razumevanje vzroka" nesreče, vsaj dokler ne bodo našli ostankov trupa letala ali črni skrinjici. Kratica ACAR označuje digitalni sistem za prenašanje kratkih sporočil med letalom in kontrolo na tleh.

Egitpovska vojska je danes objavila prve fotografije delov letala.

Francoski minister: Odprte še vse teorije o strmoglavljenju letala

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je danes poudaril, da oblasti še niso izključile nobene od teorij, ki bi pojasnile četrtkovo strmoglavljenje egiptovskega letala. "Prioriteta je seveda najti letalo, skupaj s črnimi skrinjicami, da jih analiziramo," je dejal minister. To bo omogočilo oblikovanje odgovorov na "legitimna vprašanja", je po srečanju s svojci umrlih dejal francoski minister.

Letalo tipa Airbus A320 s 66 ljudmi na krovu je bilo na poti iz francoskega glavnega mesta Pariz v egiptovsko prestolnico Kairo, ko je v četrtek ponoči izginilo z radarjev nad Sredozemskim morjem. Med potniki letala je bilo 30 Egipčanov in 15 Francozov, dva Iračana, dva Kanadčana ter po en državljan Alžirije, Belgije, Velike Britanije, Čada, Portugalske, Savdske Arabije in Sudana. Na krovu je bilo še sedem članov posadke ter trije varnostniki.

 

Ne spreglejte