Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
19.20

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

praznovanje Turčija

Nedelja, 29. 10. 2023, 19.20

6 mesecev, 1 teden

Praznovanje stoletnice ustanovitve turške republike zasenčile razmere v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Recep Tayyip Erdogan |  "Še naprej bomo uspešni in zmagovalni. Tega ne more preprečiti nobena imperialistična sila," je Erdogan dodal v svojem večernem nagovoru sodržavljanom v Istanbulu. | Foto Reuters

"Še naprej bomo uspešni in zmagovalni. Tega ne more preprečiti nobena imperialistična sila," je Erdogan dodal v svojem večernem nagovoru sodržavljanom v Istanbulu.

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v današnjem nagovoru ob stoti obletnici ustanovitve turške republike, ki jo je leta 1923 na ruševinah osmanskega cesarstva razglasil Mustafa Kemal Atatürk, med drugim obljubil, da se bo "zoperstavil imperialističnim silam". Turško slavje so sicer nekoliko zasenčili spopadi in eskalacija razmer v Gazi.

Erdogan je danes ves dan posvetil aktivnostim ob stoti obletnici ustanovitve moderne Turčije, med katerimi je bil veliko pozornosti deležen "oče turškega naroda", vojaški poveljnik in državnik Mustafa Kemal Atatürk, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Naša država je v varnih rokah, lahko počivate v miru," je dejal Erdogan, ko je položil venec v Atatürkovem mavzoleju v Ankari.

Ob tem je trenutni turški predsednik, ki državo vodi zadnji dve desetletji, danes poudarjal tudi dosežke svoje vladajoče stranke AKP, ki se je nekoliko odmaknila od sekularne tradicije Atatürkove Turčije. "Še naprej bomo uspešni in zmagovalni. Tega ne more preprečiti nobena imperialistična sila," je Erdogan dodal v svojem večernem nagovoru sodržavljanom v Istanbulu.

"Turčija je država, ki pomaga tistim, ki nimajo nikogar"

"Turčija je država, ki pomaga tistim, ki nimajo nikogar, od Balkana do Kavkaza, od Palestine do vsepovsod, kjer je to potrebno. Shod v podporo Palestini je bil del tega," je še dejal. Slovesni dan je turški predsednik sklenil z ogledom parade ladij turške mornarice skozi Bospor, medtem ko so vojaška letala izvajala akrobatske prelete.

Z besedami o shodu se je v svojem današnjem nagovoru navezal na sobotne množične proteste v podporo Palestincem, ki so potekali v Istanbulu, udeležilo pa se jih je več sto tisoč ljudi. Erdogan je v kritičnem govoru na protestu za vojno v Gazi okrivil Zahod, Izraelce pa označil za vojne zločince in teroriste. Izrael je po teh kritikah sporočil, da bo odpoklical svoje diplomatsko osebje iz Turčije.

Turško slavje ob stoti obletnici ustanovitve republike je tako nekoliko zasenčila eskalacija razmer na Bližnjem vzhodu, kjer je v napadih palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra umrlo 1.400 ljudi, v silovitem obstreljevanju Gaze, ki je sledilo napadu Hamasa, pa je bilo doslej po podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva ubitih več kot osem tisoč ljudi.

Spomenik Atatürku
Novice Sto let turške hoje v krogu
Recep Tayyip Erdogan
Novice Erdogan v parlament poslal pristopni protokol Švedske k Natu
Ne spreglejte