Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2023,
16.26

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

Pablo Escobar nesreča nesreča povodni konj

Četrtek, 13. 4. 2023, 16.26

1 leto

Povodni konj "mamilarskega šefa" Escobarja udeležen v prometni nesreči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Povodni konj | Po nesreči so se okrepili pozivi lokalne skupnosti, ki spodbuja kolumbijsko oblast, naj vendarle nekaj ukrene glede invazivne vrste. | Foto Profimedia

Po nesreči so se okrepili pozivi lokalne skupnosti, ki spodbuja kolumbijsko oblast, naj vendarle nekaj ukrene glede invazivne vrste.

Foto: Profimedia

V Kolumbiji je bil eden izmed povodnih konj, ki je potomec živali v lasti mamilarskega lorda Pabla Escobarja, udeležen v prometni nesreči, v kateri je tudi poginil. Nesreča je okrepila pozive k ukrepanju glede potomcev živali, ki so se namnožili v ogromno čredo.

Prometna nesreča se je zgodila v noči na sredo, na avtocesti med Bogoto in mestom Medellin. Avtomobil, ki je bil udeležen v nesreči in je zadel dvotonsko žival, je z veliko hitrostjo trčil vanjo, pri čemer je žival poginila. Voznik, ki ostaja neznan, je ostal nepoškodovan, na avtomobilu pa je nastala velika materialna škoda.

Lokalne skupnosti za pomoč pozivajo kolumbijske oblasti

Po nesreči so se okrepili pozivi lokalne skupnosti, ki spodbuja kolumbijsko oblast, naj vendarle nekaj ukrene glede invazivne vrste. Povodni konji so se namreč naselili v porečju reke Magdalene in povzročajo škodo kmetom in ribičem.

Pes
Novice Koalicijski poslanci želijo uvesti popolno prepoved privezovanja psov

Povodne konje je v Kolumbijo pripeljal Escobar

V Kolumbijo jih je že pred več kot 30 leti dal pripeljati pokojni vodja kokainskega kartela Pablo Escobar. Povodni konji pa so se po njegovi smrti, leta 1993, v okolju, kjer so ostali brez naravnih plenilcev, hitro namnožili, po nekaterih podatkih jih je iz takratne četverice zdaj v pokrajini Antioquia tudi do 150, poroča TheGuardian.

Invazivna vrsta

V zadnjih letih se je povečalo tudi število napadov živali na ljudi, saj povodni konji veljajo za posesivne in varujejo svoje območje. Na dan pojedo do 40 kilogramov rastlinja in svoje iztrebke izločajo v reko, zaradi česar so ogrožene številne ribe in druge živalske vrste.

rjavi medved
Novice Lovci dobili dovoljenje za odstrel 230 medvedov

Tudi lokalno prebivalstvo ima dovolj

"Vsi pri nas so prestrašeni zaradi teh povodnih konjev. Zdaj smo na točki, ko ne moremo več ven niti ponoči," je povedala Luz Damaris Lujan, vodja skupnosti v kraju Estacion Pita, ki je dodala, da mora vlada pohiteti in nekaj narediti, saj imajo tega dovolj.

Že pretekli mesec so oblasti sporočile, da bodo iz Kolumbije preselili več živali, od tega 60 v Indijo in deset v Mehiko. Povodne konje so skušali od leta 2021 naprej tudi sterilizirati, a poskusi se niso obnesli.

V tvitu je fotografijo prometne nesreče delil tudi Anibal Gaviria Correa, guverner zvezne države Antioquia, in ob tem pozval predsednika Gustava Petra in okoljsko ministrico Susano Muhamad, naj ga podpreta pri njegovih načrtih za izvoz povodnih konjev v tujino. Zanimanje za sprejem povodnih konj so izrazile tudi druge države, vključno z Ekvadorjem, Filipini in Bocvano.

Huanan, Wuhan, covid-19, tržnica
Novice Na vzorcih covid-19 z wuhanske tržnice odkrili genski material živali
Amurski leopard
Novice Svet je bogatejši za dva amurska leoparda
Ne spreglejte