Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 4. 2023,
12.04

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

7

Natisni članek

virus živali COVID-19 Wuhan

Petek, 7. 4. 2023, 12.04

1 leto

Na vzorcih covid-19 z wuhanske tržnice odkrili genski material živali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

7

Huanan, Wuhan, covid-19, tržnica | Ta raziskovalna skupina je februarja 2022 že objavila krajšo različico analize, zdaj pa je tudi preostalim znanstvenikom dala na razpolago podatke o vzorcih iz Wuhana izpred več kot treh let. | Foto Reuters

Ta raziskovalna skupina je februarja 2022 že objavila krajšo različico analize, zdaj pa je tudi preostalim znanstvenikom dala na razpolago podatke o vzorcih iz Wuhana izpred več kot treh let.

Foto: Reuters

Raziskovalna skupina na Kitajskem je v sredo objavila analizo vzorcev s tržnice v Wuhanu, ki govorijo v prid teoriji, da se je prvotni izbruh covid-19 zgodil po prenosu bolezni z živali na ljudi. Na vzorcih covid-19 izpred več kot treh let so namreč raziskovalci odkrili tudi genski material divjih živali, poroča britanski BBC.

Prva strokovno pregledana raziskava bioloških vzorcev s tržnice Huanan v kitajskem Wuhanu sicer ne daje dokončnega odgovora o izvoru novega koronavirusa, opozarjajo v raziskavi. Povsem mogoče je namreč, da je virus na tržnico prinesla okužena oseba.

Analiza vzorcev, ki jo je objavila znanstvena revija Nature, pa daje pomembno izhodišče nadaljnjim raziskavam o izvoru virusa, ki je odgovoren za več kot tri leta trajajočo pandemijo.

Virus na kletkah, mehanizaciji in površinah znotraj tržnice

Kot ugotavljajo raziskovalci, so njihove analize potrdile prisotnost virusa na kletkah, mehanizaciji in površinah znotraj tržnice, kjer naj bi prišlo do prve okužbe ob koncu leta 2019.

Na tržnici, ki je od izbruha ostala zaprta, so bile na prodaj živali, ki so dovzetne za prenos virusa, pri čemer so raziskovalci izpostavili rakunje pse. Kitajski znanstveniki so sicer priznali, da "ti okoljski vzorci ne morejo dokazati, da so bile živali okužene".

Objava analiz sledi nedavnim okrepljenim ugibanjem nekaterih ameriških zveznih agencij, ki so teorijo, da je virus ušel iz raziskovalnega laboratorija v Wuhanu, označile za najbolj verjetno. 

O vprašanju izvora koronavirusa sicer tudi med agencijami ZDA ni soglasja. | Foto: Reuters O vprašanju izvora koronavirusa sicer tudi med agencijami ZDA ni soglasja. Foto: Reuters

Ši Žengli
Novice Je to zvijača, s katero so Kitajci potegnili za nos ves svet?
Wuhan
Novice So končno našli prvo žrtev covid-19?
Novice Panika v Wuhanu: odkrili so novo bolezen, izvor je znova tržnica
Wuhan
Novice Znanstveniki prišli do novih spoznanj o izvoru koronavirusa
Kitajska covid
Novice Kje je v resnici izbruhnil covid?
Ne spreglejte