Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 8. 2018,
15.50

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Indonezija potres

Ponedeljek, 6. 8. 2018, 15.50

5 let, 8 mesecev

Potres v Indoneziji stresel tudi slovenske turiste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Lombok potres | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potres, ki je z magnitudo 7,0 v nedeljo stresel indonezijski otok Lombok, so čutili tudi nekateri Slovenci, ki so bili v tem času na Lomboku in bližnjih otokih. Dominik Cvitanič in Asja Frank, ki ločeno potujeta po Indoneziji, sta dejala, da ljudje množično zapuščajo otoke. Oba sta morala tudi preklicati načrte za obisk otočja Gili.

V močnem potresu v Indoneziji je po najnovejših podatkih agencije za zaščito pred naravnimi nesrečami umrlo najmanj 98 ljudi, več sto jih je ranjenih. Tiskovni predstavnik lokalnih oblasti je pred tem govoril o najmanj 142 mrtvih. Najhuje so prizadeta okrožja Severni Lombok, Vzhodni Lombok in Mataram. Za zdaj so z najbolj prizadetih območij evakuirali že 2.000 turistov.

"Nisem še bil priča tako močnemu potresu"

26-letna Asja Frank je bila v času potresa s fantom v mestu Lembar na Lomboku, od koder bi morala pot nadaljevati proti otočju Gili, ki ga je po poročanju tujih medijev potres najhuje prizadel. "Po potresu je bilo vse skupaj odpovedano. Odpeljali so nas v Mataram, kjer so bili ljudje na cestah, nihče se ni zadrževal v notranjosti, tudi elektrike ni bilo," je opisala izkušnjo in dodala, da sta tudi s fantom raje prespala na prostem.

Lombok, Indonezija, potres
Novice Uničujoč potres prizadel turistični otok. Več kot 140 mrtvih. #video

Cvitanič je bil v času potresa s svojim dekletom v mestu Sanur na vzhodu Balija blizu Denpasarja. Ko se je začelo tresti, sta se zatekla pod vratni podboj, čeprav je kasneje izvedel, da to ni bila najbolj pametna izbira.

"Nisem še bil priča tako močnemu potresu," je povedal. Čeprav je po uradnih podatkih potres trajal 30 sekund, se je njemu zdel vsaj trikrat daljši, je dodal.

Potres na Lomboku
Novice Nov potres na indonezijskem otoku Lombok

"Ljudje v bližnji okolici hotela so se odzvali zelo burno, slišale so se obupano kričanje in molitve. Starejša gospa mi je kasneje povedala, da tako izrazitega potresa na Baliju še ni doživela," je še dejal o svoji izkušnji.

Tudi Frankova je pritrdila, da so ljudje prestrašeni in da je veliko ljudi prvič doživelo tako močan potres na Lomboku.

Slovenka na Baliju: Močno je streslo, ljudje so zbežali na ulico

V času potresa je bila na Baliju v kraju Kuta blizu Denpasarja tudi Slovenka Anja. "Močno je streslo. Domačini pravijo, da precej bolj kot pri prvem potresu pred enim tednom. Ljudje so zbežali na ulico, a se nato, ko se je vse skupaj umirilo, mirno vrnili v domove in hotele. Razen tega, da so plesala tla, takšne škode, kot je na Lomboku, ni," je navedla.

Lombok, Indonezija, potres
Novice Priljubljeni turistični otok stresel potres, na gori ujetih več sto ljudi

Frankova je še pojasnila, da sta s fantom šele zjutraj opazila, kakšna je bila škoda po potresu. "Nekatere strehe in zidovi so bili poškodovani, prav tako je bila poškodovana električna napeljava. Vse trgovine so bile zaprte, tako da sva s težavo našla nekaj hrane," opisuje jutro po potresu na Lomboku.

33-letni Cvitanič, ki se je z Balija premaknil na otok Nusa Penida, je dejal, da v tem delu infrastruktura ni tako poškodovana, mediji pa poročajo o groznih razmerah z otočja Gili, kamor je bil namenjen z dekletom.

Ali so med žrtvami tudi tuji turisti, še ni znano

Cvitanič in Frankova sta dodala, da ljudje množično zapuščajo otoke. "Vsi poleti za prihodnje tri dni so zasedeni ali pa zelo dragi, tudi v pristanišču pravijo, da je gneča," je dodala Frankova, ki je s fantom trenutno na jugu otoka Lombok.

Po podatkih veleposlaništva Slovenije v Canberri vsak mesec Indonezijo obišče od 200 do 300 Slovencev. | Foto: Reuters Po podatkih veleposlaništva Slovenije v Canberri vsak mesec Indonezijo obišče od 200 do 300 Slovencev. Foto: Reuters

Kot je še pojasnila, bosta na jugu otoka ostala do poleta v Džakarto čez en teden.

Cvitanič se je z dekletom odločil, da bosta podaljšala bivanje na otokih Nusa Penida in Nusa Lembonganu ter nato prek Denpasarja poletela proti Džakarti. Dodal je, da še vedno iščeta "približno ugodne vozovnice".

"Težko je biti pameten glede tega, kam je najbolje iti. Izogibati se je menda treba predelov okrog vulkanov na Sumatri in vulkana Agung na Baliju," je nasvete domačinov delila Anja.

Domačini plenijo po trgovinah, ki so uničene in brez oken

Slovenski turist Urban, ki je bil v času potresa na otočju Gili skupaj s svojim dekletom, je močno kritiziral razmere in odziv oblasti na potres. Kot je pojasnil, ladje sicer peljejo na druge otoke, a z njih ne pride nihče, ki bi organiziral ljudi, ki čakajo na evakuacijo. Po približno 30 urah od potresa se jima je sicer z dekletom uspelo vkrcati na trajekt za Bali.

Dodal je še, da razmere na otoku niso hude, a da domačini plenijo po trgovinah, ki so zaradi potresa uničene in brez oken. "Niso nasilni, samo odnesejo stvari," je dodal.

Za zdaj ni znano, ali so med žrtvami tudi tuji turisti. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so povedali, da tudi nimajo podatkov, ali so na ogroženem območju kakšni slovenski državljani. Slovenskemu veleposlaništvu se ni javil nihče, ki bi potreboval pomoč. Slovenija sicer Indonezijo diplomatsko pokriva iz avstralske prestolnice Canberra.
Ne spreglejte