SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pot beguncev iz Sirije prek Slovenije v Evropo (fotozgodba)

3

termometer

Dobra polovica beguncev in migrantov, ki že mesece z juga prihajajo po t. i. balkanski poti, je iz Sirije. Njihov cilj je sever Evrope, ena od postojank pa Slovenija.

Begunci in migranti prihajajo z Bližnjega vzhoda (Sirija, Irak), iz Afrike (Eritreja, Nigerija, Somalija, Sudan, Gambija), južne Azije (Afganistan, Pakistan, Bangladeš) in z Zahodnega Balkana (Kosovo in Albanija).

Od okoli 19 milijonov beguncev na svetu jih je nekaj več kot štiri milijone iz Sirije. Pred vojno so zbežali v sosednje države. Okoli 630 tisoč jih je v begunskih taboriščih v Jordaniji, 1,1 milijona v Libanonu, 250 tisoč v Iraku, največ, okoli dva milijona, pa v Turčiji.

Begunci iz Turčije in Libanona se po dveh poteh – v Egipt in nato čez Sredozemsko morje ter po t. i. balkanski poti najprej v Grčijo – podajajo proti Evropi, kjer si želijo zgraditi novo življenje. Tisti, ki se odločijo za balkansko pot, po zaprtju madžarskih meja množično potujejo tudi skozi Slovenijo.

Pogledali smo, kakšno pot imajo za seboj, da so prišli do Slovenije, in kakšna jih še čaka, preden bodo prišli v osrednjo Evropo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin