Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 9. 2019,
16.08

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

12

Natisni članek

Didier Reynders Belgija Evropska komisija Ursula von der Leyen

Nedelja, 15. 9. 2019, 16.08

4 leta, 7 mesecev

Belgijec v škripcih

Postal naj bi evropski komisar za pravosodje, nad njim pa sum korupcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

12

Didier Reynders, ex zunanji minister Belgije, kandidat za evropskega komisarja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Belgijsko pravosodje preiskuje sum, da je belgijski kandidat za novega evropskega komisarja Didier Reynders, trenutno še belgijski zunanji minister, vpleten v korupcijo in pranje denarja v Demokratični republiki Kongo, poročajo belgijski mediji. Reynders pravi, da ne ve za tovrstno preiskavo.

Po pisanju belgijskega časnika De Tijd, ki ga povzema spletni medij Politico, se očitki zoper Didierja Reyndersa nanašajo na gradnjo poslopja belgijskega veleposlaništva v Kinšasi, zakup sedeža policije in nekatere druge zadeve.

Belgijske oblasti so preiskavo uvedle po izjavah nekdanjega pripadnika belgijske obveščevalne službe, je sporočilo belgijsko državno tožilstvo, ki ni navedlo podrobnosti. Je pa tožilstvo v Bruslju potrdilo, da preiskava poteka.

"Nedvomno gre za izmišljotino zlonamerneža, ki nenehno poskuša škodovati," je za agencijo Belga dejal Reyndersov odvetnik John Hendrickx.

Didier Reynders, ex zunanji minister Belgije, kandidat za evropskega komisarja | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prevzel bi pravosodje

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je belgijskemu kandidatu zaupala portfelj za pravosodje, ki vključuje vladavino prava. Si bo zaradi obtožb o korupciji premislila ali bo morda sam odstopil od kandidature? | Foto: Reuters Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je belgijskemu kandidatu zaupala portfelj za pravosodje, ki vključuje vladavino prava. Si bo zaradi obtožb o korupciji premislila ali bo morda sam odstopil od kandidature? Foto: Reuters Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je 61-letnemu belgijskemu liberalcu zaupala portfelj za pravosodje, ki vključuje vladavino prava. Tako kot preostale komisarske kandidate Reyndersa čakajo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta, ki so načrtovana od 30. septembra do 8. oktobra.

V novi komisarski ekipi so sicer še tri imena, ki imajo opravka s finančnimi preiskavami. Francozinjo Sylvie Goulard evropski urad za boj proti goljufijam Olaf preiskuje zaradi domnevne napačne porabe sredstev Evropskega parlamenta, Poljaka Janusza Wojciechowskega pa zaradi domnevnih nepravilnosti pri povračilu njegovih potnih stroškov iz časa, ko je bil evropski poslanec. Romunka Rovana Plumb je pod preiskavo zaradi očitkov glede korupcije.

Vas zanima več? Preberite članek o črnih ovcah komisarske ekipe von der Leynove.

S klikom na spodnji povezavi pa si lahko preberete vse o resorju za krizno upravljanje, ki ga je dobil slovenski kandidat Janez Lenarčič, ter komentar premierja Marjana Šarca

Janez Lenarčič
Novice Lenarčiču resor za krizno upravljanje, hrvaška komisarka bo tudi podpredsednica #video
Evropska komisija Bruselj
Novice Šarec o Lenarčiču: Naša naloga je, da naš komisar naredi optimalno delo

Kandidati skozi parlamentarno sito

Evropski parlament naj bi o novi komisiji glasoval na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, ki bo od 21. do 24. oktobra. Pred tem - predvidoma od 30. septembra do 8. oktobra - bodo potekala zaslišanja kandidatov v Evropskem parlamentu. Pristojni odbor mora v 24 urah od zaslišanja podati oceno kandidata.

Na plenarnem zasedanju konec oktobra bodo nato glasovali o celotni sestavi Evropske komisije. Za njeno potrditev je potrebna večina oddanih glasov, o posameznih komisarjih se ne glasuje.

Nova komisija naj bi začela delati novembra.

Evropska komisija | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ne spreglejte