Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 5. 2011,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Portugalska posojilo

Torek, 3. 5. 2011, 13.58

8 let

Posojilo Portugalski bi lahko preseglo 100 milijard evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mednarodno posojilo Portugalski bi lahko znašalo več kot 100 milijard evrov, ob iztekajočih se pogajanjih Lizbone z EU, Mednarodnim denarnim skladom (IMF) in Evropsko centralno banko (ECB).

Kot še ugotavlja portugalski časnik Diario Economico, naj bi deset milijard evrov Portugalska sicer potrebovala samo za pomoč svojim bankam. Obenem časnik opozarja, da je bilo sprva govora le o 80 milijard evrov vrednem posojilu in da mnogi dvomijo, da bi bile države z evrom in IMF pripravljeni ta znesek povečati. Reševalni paket naj bi bil znan 16. maja Sicer pa se ta čas zaključuje misija skupine strokovnjakov iz EU, IMF in Evropske centralne banke, ki se s ciljem oblikovanja pogojev za finančno posojilo Portugalski že tri tedne mudijo v Lizboni. Reševalni paket bodo finančnim ministrom EU predstavili 16. maja. Medtem so se že pojavili namigi, da bo javnost s pogoji posojila seznanjena že to sredo, a je tiskovni predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna Amadeu Altafaj v Lizboni to možnost že zanikal, saj da pogajanja še niso čisto zaključena.

Obenem je navedel, da je zelo pomembno, da za reševalni paket pridobijo podporo portugalskih političnih strank oz. nove vlade, ki jo bo Portugalska dobila po volitvah 5. junija.

Prenovili naj bi predvsem delovnopravno zakonodajo Po špekulacijah, objavljenih v lokalnih časopisih, reševalni načrt med drugim narekuje prenovo delovnopravne zakonodaje, ki bo omogočila lažje odpuščanje zaposlenih, zmanjšanje zneska in skrajšanje obdobja prejemanja nadomestil za brezposelnost ter povečanje kapitala bank.

Socrates: Paket je preveč neprijazen do državljanov Vodja konservativcev na Portugalskem Pedro Passos Coelho, ki se mu obeta zmaga, že izrazil podporo paketu, pri čemer ga je opisal kot vitalnega. Odhajajoči premier Jose Socrates, ki predstavlja socialiste, pa je menil, da je nova protikrizna politika preveč neprijazna do navadnih državljanov.

Portugalska bi posojilo potrebovala do 15. junija, ko bo morala odplačati okoli pet milijard evrov svojega dolga.

Ne spreglejte