Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 10. 2016,
17.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,98

37

Natisni članek

generalni sekretar OZN Danilo Türk Antonio Guterres

Sreda, 5. 10. 2016, 17.35

6 let, 6 mesecev

Danilo Türk dobil pet glasov podpore in izpadel iz igre

Portugalec Antonio Guterres bo novi generalni sekretar ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,98

37

Antonio Guterres | Foto Reuters

Foto: Reuters

Varnostni svet ZN se je poenotil, da za novega generalnega sekretarja ZN predlaga Portugalca Antonia Guterresa. Nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk, ki se je prav tako potegoval za ta položaj, je iz igre izpadel. Guterresa mora zdaj potrditi še 193-članska Generalna skupščina.

Ruski veleposlanik v Varnostnem svetu ZN Vitalij Čurkin je skupaj s kolegi naznanil, da je Portugalec Antonio Guterres v šestem krogu glasovanj za naslednika Ban Ki Muna dobil 13 glasov podpore (poleg teh še dva nevtralna) in bo tako 1. januarja prevzel položaj generalnega sekretarja ZN. 
 
Slovenski kandidat Danilo Türk je dobil pet glasov za, osem proti in dva nevtralna. Preostale podrobnosti z današnjega glasovanja pa še niso znane.

Države so si razdelile preostale položaje

Hiter razplet tekme za novega generalnega sekretarja ZN je le deloma presenetljiv, vendar nasmejani obrazi Čurkina, ameriške veleposlanice Samanthe Power in njunih kolegov ob razglasitvi rezultata dokazujejo, da so se države, ki odločajo, že pred glasovanjem dogovorile o tem, kar je zanje najpomembnejše. 

Med drugim gre za najvišje položaje v svetovni organizaciji, ki so nižji od generalnega sekretarja. Rusija je še do danes vztrajala, da mora naslednji generalni sekretar ali še bolje generalna sekretarka priti iz skupine Vzhodna Evropa.

Rupel: Türk ni bil primeren kandidat za generalnega sekretarja OZN

"Da bi Sloveniji uspelo s takšno kandidaturo, bi morala imeti predlagana oseba stoodstotno podporo doma in podporo nekaterih pomembnih igralcev na tem odru," meni nekdanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. | Foto: Matjaž Rušt "Da bi Sloveniji uspelo s takšno kandidaturo, bi morala imeti predlagana oseba stoodstotno podporo doma in podporo nekaterih pomembnih igralcev na tem odru," meni nekdanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. Foto: Matjaž Rušt "Od samega začetka sem bil prepričan, da gospod Türk ni primeren kandidat za generalnega sekretarja OZN. Preprosto zaradi svoje politike, zaradi svoje ideološke naravnanosti, zaradi svojega značaja in tako naprej," nam je povedal nekdanji zunanji minister in dolgoletni slovenski diplomat Dimitrij Rupel.

"Da bi Sloveniji uspelo s takšno kandidaturo, bi predlagana oseba morala imeti stoodstotno podporo doma in podporo nekaterih pomembnih igralcev na tem odru. Glede te kandidature sem poslušal komentarje že pred pol leta in predvsem z ameriške strani so bili zelo negativni. Pričakoval sem, da kandidatura ne bo uspešna. Obveščeni smo bili, da tudi Rusija ni bila preveč navdušena, kot je povedal gospod Lavrov."

"To je bila preprosto neka avantura in rezultat je temu primeren. Za vsako mednarodno kandidaturo je najprej treba dobiti podporo doma. Podobno težavo je imela tudi gospa Bratuškova. Kar naprej imamo težavo, da uradne strukture za kandidate izbirajo ljudi, ki ne uživajo polnega zaupanja v političnem prostoru, da ne rečem v javnosti. V tem trenutku bi rad videl, da gospoda Erjavec in Cerar predložita račune, koliko sta zapravila za to kandidaturo, da se vidi, za koliko sta obremenila slovenske davkoplačevalce. Ta akcija je bila od samega začetka nepremišljena. Slovenija za takšno mesto ne more predlagati nekoga, čigar politične korenine so v Jugoslaviji, v drugem sistemu," še meni Rupel.

Z izbiro Portugalca Antonia Guterresa je Rupel zadovoljen: "Guterres je star politični maček. Zadnja leta je delal v sistemu OZN, kjer se ni z nikomer sprl, prav tako z nobeno državo, niti z nikomer doma. Kolikor ga poznam, z njim sem govoril morda dvakrat, trikrat v življenju, je zelo kultiviran gospod. Izjemno prijeten sogovornik. Ima seveda velikansko znanje in politični občutek, zato se ne čudim, da je dejansko bil protagonist v teh procesih. Razmišljal sem, da bodo izbrali koga iz Vzhodne Evrope, morda kandidatko iz Bolgarije, a je nazadnje prevladala logika vrhunske kompetentnosti. In to Guterres prav gotovo ima."     

Türk: Slovenska kandidatura je bila kredibilna

Türk, ki je že čestital Guterresu, je v prvem odzivu dejal, da je bila slovenska kandidatura kredibilna. Kredibilnost je bila po njegovih besedah vidna zlasti ob prvem glasovanju, z njo pa bi morali biti zadovoljni.

Slovenski kandidat Danilo Türk je dobil pet glasov za in osem proti. | Foto: Ana Kovač Slovenski kandidat Danilo Türk je dobil pet glasov za in osem proti. Foto: Ana Kovač

Je pa, kot je dejal nekdanji slovenski predsednik, celotna skupina Vzhodne Evrope pokazala, da ne more dobiti tako pomembnih volitev. To, kar je pokazala ta skupina, je vprašanje, o katerem se bo verjetno še razpravljalo. Rezultat med drugim pripisuje tudi "velikemu številu kandidatur v zadnjem trenutku".

"Verjamem, da so stalne članice Varnostnega sveta želele to vprašanje čim hitreje rešiti, ker imajo na svojem dnevnem redu zelo veliko drugih vprašanj. Očitno so se odločile, da rešijo to vprašanje takoj, hitro in da s tem potem ne obremenjujejo svojega zelo kompleksnega dnevnega reda, ki jih čaka v prihodnjih mesecih," je dejal Türk.

Nekdanji predsednik države Türk je sicer v petih krogih poskusnih glasovanj nakazoval, da bi lahko bil v igri za novega generalnega sekretarja ZN. Po prvem glasovanju je bil drugi, po drugem je zdrsnil na četrto mesto, po tretjem padel na osmo, se na četrtem povzpel na šesto, na petem pa skočil še za dve mesti.

 

 

Ne spreglejte