Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2016,
18.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

12

Natisni članek

generalni sekretar Združeni narodi OZN Danilo Türk Antonio Guterres Irina Bokova Vuk Jeremić Susane Malcorre

Petek, 5. 8. 2016, 18.50

6 let, 6 mesecev

Srb Vuk Jeremić na drugem mestu

Danilo Türk po drugem glasovanju zdrsnil za dve mesti, na prvem mestu ostaja Portugalec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

12

Danilo Türk | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V drugem poskusnem glasovanju za izbiro kandidata za generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu je nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk zasedel četrto mesto. Največ glasov je tudi tokrat zbral Antonio Guterres, nekdanji visoki komisar ZN za begunce in nekdanji portugalski premier. Türk je bil po prvem glasovanju na drugem mestu.

Türk je tokrat zbral 7 glasov podpore, tri nevtralne glasove, pet držav pa mu je kandidaturo odsvetovalo. Z rezultatom je zadovoljen. "Drugi krog je bil zamišljen kot taktično narejen krog, da se malo premešajo glasovi in se naredi podlaga za pogajanja, ki bodo sledila v septembru in oktobru," je dejal za STA.

Spomnil je, da je pri vseh kandidatih glede na prvi krog glasovanja v drugem mogoče opaziti padec podpore. "Padec podpore se je zgodil pri vseh z namenom, da bi izenačili rezultate oziroma jih naredili podobne in potem vodili pogajanja o njih," je ocenil.

Türk: Proces bo trajal še dva do tri mesece

Spomnil je tudi na izjave veleposlanikov držav članic VS, da bo proces trajal še dva do tri mesece. "Mislim, da je v tej luči rezultat zelo dober in da bomo s člani VS in drugimi govorili tudi septembra," je poudaril.

Sam sicer namerava podporo nabirati tako kot doslej - "s posvetovanji, s pogovori in v duhu kreativnosti in dobre vere", je še dodal.


Inzko: To bi bila megareklama za Slovenijo

Za Slovenijo bi bila zelo velika čast, če bi Danilo Türk postal generalni sekretar OZN, meni Valentin Inzko, avstrijski diplomat slovenskega porekla, ki je deset let delal za OZN, trenutno pa je visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino. "To bi bila megareklama za geografsko malo državo in njeno prepoznavnost v svetu," nam je povedal Inzko.

Danilo Türk pozna vsa telesa in funkcije v Združenih narodih od zunaj in znotraj, pravi Valentin Inzko. | Foto: Klemen Korenjak Danilo Türk pozna vsa telesa in funkcije v Združenih narodih od zunaj in znotraj, pravi Valentin Inzko. Foto: Klemen Korenjak

Kot pravi Inzko, Türk pozna vsa telesa in funkcije v Združenih narodih od zunaj in znotraj, saj se je s to tematiko ukvarjal skoraj vse življenje. "Izdelal je tudi kar nekaj nasvetov za boljšo učinkovitost organizacije, predvsem Varnostnega sveta," pravi Inzko.

Pri naslednjih glasovanjih mu je zaželel vse najboljše. "Realistično pa je, da bodo na koncu odločale stalne članice Varnostnega sveta OZN, predvsem pa velesili Amerika in Rusija," dodaja.


Gueterresu tokrat dve državi odsvetovali kandidaturo

Prvouvrščeni Guterres je na tokratnem glasovanju zbral 11 glasov podpore in dva nevtralna glasova, dve državi pa sta mu kandidaturo odsvetovali, poroča STA. V primerjavi s prvim krogom glasovanja se mu je podpora tako nekoliko znižala, saj je prvič prejel 12 glasov podpore, tri nevtralne glasove in nobenega glasu proti.

Antonio Guterres | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na drugo mesto se je tokrat uvrstil Vuk Jeremić, nekdanji srbski zunanji minister in nekdanji predsednik Generalne skupščine ZN. Na tretje mesto se je uvrstila argentinska zunanja ministrica Susane Malcorre, peta pa je bila direktorica Unesca Irina Bokova.

Članice Varnostnega sveta so danes glasovale o enajstih kandidatih, nekdanja hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, ki je bila po prvem glasovanju na zadnjem mestu, se je namreč kandidaturi odpovedala.

Podatki so neuradni, saj glasovanje poteka v tajnosti.


Poskusno glasovanje poteka z glasovnicami, na katerih imajo člani Varnostnega sveta (5 stalnih in 10 nestalnih) tri izbire pri imenu kandidata oziroma kandidatke. Obkrožijo lahko:
- se spodbuja
- se ne spodbuja
- brez mnenja

Končna odločitev o novem generalnem sekretarju bo predvidoma padla oktobra ali novembra, položaj pa bo prevzel s 1. januarjem 2017. Do konca izbire se lahko pojavi še kakšen kandidat.

Mnogi menijo, da je napočil čas za prvo generalno sekretarko svetovne organizacije, pa tudi, da je tokrat na vrsti, da da kandidata vzhodnoevropska skupina, v kateri je tudi Slovenija z Danilom Türkom. Do konca izbire se lahko pojavi še kakšen kandidat, poroča STA.

STALNE ČLANICE VS OZN NESTALNE ČLANICE OZN
Kitajska Angola
Francija Egipt
Ruska federacija Japonska
Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Malezija
ZDA Nova Zelandija
  Senegal
  Španija
  Ukrajina
  Urugvaj
  Venezuela

 

Ne spreglejte