Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 9. 2016,
17.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Natisni članek

Danilo Türk glasovanje generalni sekretar OZN

Ponedeljek, 26. 9. 2016, 17.30

6 let, 6 mesecev

Danilo Türk si deli četrto mesto, ponovno zmagal Portugalec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Danilo Türk ZN | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik države in slovenski kandidat za novega generalnega sekretarja Združenih narodov Danilo Türk je v petem krogu neformalnih glasovanj v Varnostnem svetu ZN zasedel četrto mesto. Največ podpore je ponovno dobil Portugalec Antonio Guterres.

Türk se je s šestega mesta po četrtem krogu zdaj uvrstil na četrto mesto, skupaj z Argentinko Susano Malcorro. A pravzaprav se je tokrat odrezal slabše kot v četrtem krogu, saj se mu je en vzdržani glas spremenil v negativnega.

Ob sedmih glasovih za je namesto šestih dobil skupaj sedem glasov proti, namesto dveh nevtralnih pa enega. Vendar so se drugi kandidati, z izjemo Guterresa, ki je ohranil rezultat iz četrtega kroga, odrezali še slabše.

Pomembno oktobrsko glasovanje

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je po glasovanju napovedal, da bo naslednji krog glasovanj v Varnostnem svetu že 5. in ne 6. oktobra, kot je bilo načrtovano do zdaj. To glasovanje bo potekalo z barvnimi glasovnicami. Na podlagi tega bo jasna ključna volja petih stalnih članic VS ZN, ki bo predvidoma oktobra izbral kandidata in ime poslal v potrditev 193-članski Generalni skupščini ZN.


Kakšne možnosti ima Danilo Türk, da postane vpliven svetovni politik?

Morda vas zanima tudi:

iPhone 7 Plus: Ima vse, da postane številka ena #prvivtis #video

Nadzor nad otroki: zakaj ne maram e-redovalnice? #kolumna


Na vseh dozdajšnjih glasovanjih se je najbolje odrezal Portugalec Antonio Guterres. | Foto: Reuters Na vseh dozdajšnjih glasovanjih se je najbolje odrezal Portugalec Antonio Guterres. Foto: Reuters

Srb Vuk Jeremič drugi

Guterres je v petem krogu dobil 12 izrazov podpore kandidaturi, dve državi sta mu jo odsvetovali, ena se je vzdržala. Na drugo mesto se je uvrstil Srb Vuk Jeremić z osmimi glasovi podpore, šestimi proti in enim vzdržanim.

Pri vrhu je ostal slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak (8-6-1), ki ga je Jeremić zrinil na tretje mesto. Oba sta dobila manj podpore kot v četrtem krogu, ko je Lajčak dosegel rezultat 10-4-1, Jeremić pa 9-4-2.

Na vseh dozdajšnjih neformalnih glasovanjih, kjer članice Varnostnega sveta pri imenih kandidatov napišejo, ali kandidaturo spodbujajo, odsvetujejo ali nimajo mnenja, se je najbolje odrezal Guterres. To je sicer v nasprotju s pobudo, da je na vrsti nekdo iz skupine Vzhodna Evropa, oziroma pobudo, da je čas za žensko.

Rusija kot stalna članica s pravico do veta sicer vztraja, da mora biti novi generalni sekretar nekdo iz vzhodne skupine sistema ZN.

Ne spreglejte